Totuși, chiar și după un an de existență nu este încă clar de ce un Jpeg sau Gif de 2.000 / 2.000 pixeli costă cât un tablou semnat de Picasso sau Botticelli.
În spațiul public apar tot mai multe dovezi că tranzacțiile cu multe zerouri care implică arta digitală în schimbul tokenurilor nonfungibile reprezintă, de fapt, o imitare a comerțului real. Acest fapt explică parțial de ce creatorii de artă digitală preferă să rămână în anonimat.
Cei care plătesc zeci de milioane de dolari pentru o imagine digitală sau un video și cei care, chipurile, cumpără aceste obiecte de artă sunt deseori aceleași persoane.
Proces de decepție
Răspunsul tot timpul a fost la suprafață, doar că nu putea fi dovedit. Jurnaliștii de investigație au descoperit, de exemplu, că 100 cele mai valoroase tranzacții în ianuarie 2022 – care au însumat $2,3 miliarde – au avut loc între 16 portofele cripto listate pe platforma LooksRare. În cazul a 27 celor mai importante vânzări pe aceeași platformă valoarea totală constituie $1,3 miliarde, iar banii au fost virați între 2 portofele, scrie Reuters într-o investigație despre NFT.
Unele tranzacții ce vizează același obiect au loc la o diferență de câteva minute, fapt ce confirmă presupunerile privind caracterul deceptiv al comerțului.
În limbajul economic acest proces se numește ”tranzacție de spălare”, care este reflectat și în codul penal al multor state. Scopul operațiunii este de a umfla artificial prețul produsului, deoarece în mod organic acest lucru este deocamdată imposibil.
Atâta timp cât prețul crește, toată lumea este mulțumită, însă există și o serie de riscuri: prețul descrește, utilizatorii își retrag banii, sau dezvoltatorii platformei fură totul și dispar. Piramida se prăbușește, iar pagubele financiare sunt enorme.
”Are loc o activitate intensă între câteva portofele: de exemplu, portofelul unu vinde ceva portofelului doi, iar ultimul revinde marfa, și de fiecare dată prețul este mai mare. Este foarte probabil ca aceste tranzacții să nu reflecte o cerere reală, adică să nu fie organice,” explică Modesta Masoit, directorul financiar și de monitorizare a datelor pe piața blockchain DappRadar.