[video] Cât costă ideea de imprimare a rachetelor în 3D?


Deși nu a trimis în spațiu nicio rachetă imprimată până acum, compania nu duce lipsă de investitori.

Relativity Space, un startup înființat de Tim Ellis și Jordan Noone în anul 2015, a adunat în anul trecut $1,2 miliarde pentru proiectarea și construcția unor rachete mici, care pot fi lansate în cosmos la costuri reduse și în termeni restrânși. După două runde de colectare de bani de la investitori, valoarea companiei a crescut până la $4,2 miliarde. 

Este o sumă destul de mare pentru doi antreprenori fără experiență în dezvoltarea de afaceri în industria aerospațială.

Ellis și Noone, ingineri în domeniul aerospațial în vârstă de 31 și 30 de ani, au lucrat înainte de asociere la giganții privați Blue Origin a lui Jeff Bezos și, respectiv, Space X a lui Elon Musk.

Cei doi au construit o fabrică masivă în Long Beach, statul California, unde imprimă majoritatea pieselor de care are nevoie o rachetă, cu ajutorul imprimantelor considerate printre cele mai mari în lume, care – cred ei – îi va avantaja față de alti constructori de rachete.

Compania pretinde că poate produce o rachetă de 10 ori mai repede decât pot face același lucru competitorii, folosind de 100 de ori mai puține piese (doar 1.000), într-un circuit de aprovizionare închis, și fără sculele tradiționale.

Până în prezent Relativity Space a construit motoarele Aeon 1 și Aeon R (încă la etapa de definitivare) și vehiculele Terran 1, Terran 2 – ambele autonome (fără echipaj) și sistemul de imprimare Stargate.

Terran 1, cu înălțimea de 61 de metri, este o rachetă de lansare cu două trepte, prevăzută pentru o singură misiune. Teoretic ea ar putea ridica maxim 1.250 kg de încărcătură utilă pe orbita joasă a Pământului (185 km).

Terran R este un vehicul de tracțiune reutilizabil, din aceeași clasă cu Falcon 9 al companiei Space X, cu o capacitate mai mare de încărcătură decât Terran 1 - circa 20 de tone. Construcția acestui model încă nu este finalizată, iar compania anticipează lansarea lui în anul 2024.

Deși nu a lansat în spațiu nicio rachetă până acum, Relativity Space a semnat contracte cu câțiva operatori de telecomunicații – Telesat (Canada), Mu Space (Tailanda), Momentul Space (SUA) și Iridium Communications (SUA), în vederea transportării sateliților pe orbită.

Prima lansare a rachetei Terran 1 este preconizată pentru prima jumătate a anului 2022. Anterior fondatorii companiei intenționau s-o lanseze până la sfârșitul anului trecut.

***

Salut, dragă cititor. News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu-și poate permite această angajare. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu

Cu drag, News-Cafe.eu