Telecopul Hubble a imortalizat cum trei galaxii se sfâșie una pe alta


Evenimentul violent în desfășurare are loc în constelația Cancer și aruncă o priveliște a viitorului galaxiei noastre, Calea Lacteei.

Agenția aeronautică a SUA, NASA, care a publicat imaginea iconică cu galaxiile în coliziune, notează că distanța de la Pământ până la IC 2431 – principala dintre cele trei galaxii – este de circa 681 de milioane de ani-lumină. 

Într-un final galaxiile vor fuziona și vor crea o galaxie mai mare, un proces foarte obișnuit în Univers. Calea Lactee, de exemplu, galaxia care găzduiește Sistemul Solar, va fuziona cu Andromeda, o galaxie mai mare la 2,5 miliarde de ani-lumină distanță de noi, peste 4,5-5 miliarde de ani.

Dacă Sistemul Solar va exista atunci, cel mai probabil că planetele supraviețuitoare nu vor fi afectate, dar peisajul cosmic va fi diferit.

Potrivit astronomilor, fuzionarea galaxiilor este un proces atât de distrugere, cât și creare. Datorită distanței mari între ele, foarte puține stele din tripla galaxie vor fi distruse prin ciocnire, iar forța centrală de gravitație va scrie noi itinerare în jurul viitoarei axe galactice.

Această fuzionare a fost detectată datorită efortului a peste 100.000 de voluntari care au ajutat la sortarea imaginilor ce au surprins 900.000 de galaxii din bătaia camerelor telescopului Hubble. NASA notează că voluntarii au reușit să încheie proiectul în 175 de zile, fără ei astronomii ar fi avut nevoie de câțiva ani pentru a studia imaginile.

Unii savanți consideră că Calea Lactee a devenit ceea ce este tot prin coliziuni violente cu alte galaxii în ultimii 12 miliarde de ani.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO