Ce a explodat la 130 de milioane ani-lumină de Pământ


După o posibilă coliziune a două stele neutronice, în același loc a avut loc o explozie gigantică, care i-a uimit pe savanți.

Astronomii de la Observatorul LIGO din Livingston au detectat ciocnirea celor două stele în aprilie 2019 – undele gravitaționale și lumina surprinsă au provenit de la același eveniment, la o distanță de 130 de ani-lumină. Peste trei ani a fost observat un eveniment similar, în același loc, însă fără a emana lumină. Acest fapt a rămas un mister pentru savanți – până recent. 

A doua explozie, extrem de puternică, a fost înregistrată la Observatorul Chandra a agenției NASA. În studiul publicat în ”Astrophysical Journal Letters” cercetătorii au propun două scenarii posibile pentru a explica a două explozie, care nu are explicație științifică certă. 

Primul este o ”incandescență kilonova” – când două stele neutronice intră în coliziune și creează o explozie extrem de luminoasă.

În rezultatul unor astfel de evenimente apar elementele și metalele importante gen aurul și platina. Explozia înfierbântă gazele sau colbul stelar din jur, deaceea kilonovele strălucesc, iar lumina poate fi detectată la milioane de ani-lumină.

Un alt scenariu ar fi formarea unei găuri negre – unde atragerea gravitațională este atât de puternică încât nu scapă nici lumina. În acest caz materia de la coliziunea stelelor neutronice este absorbită de gaura neagră. Când reziduurile cad în interiorul ei, sunt emanate fulgere de energie rotindu-se în spirală în jurul obiectului întunecat.

Ambele evenimente sunt destul de frecvente în cosmos și ambele explică fenomentul detectat de astronomi la 130 de milioane de ani-lumină. Deși încă nu au un răspuns ferm, savanții vor să continua să studieze emisiile radio, tipul de lumină și intensitatea radiației care provin din locația dată.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO