[video] Armata rusă trage cu rachete în direcția unui reactor nuclear din Harkiv


După două centrale nucleare capturate, dintre care una este cea mai mare în Europa, trupele ruse au înaintat până la o distanță de circa 30 km de a treia centrală nucleară ucraineană.

Autoritățile ucrainene afirmă că militarii ruși ar putea provoca un dezastru nuclear major, dacă va fi avariată Sursa Neutronă, un reactor nuclear al Institutului de Fizică și Tehnologie din orașul Harkiv. 

În interiorul Sursei Neutrone ar putea să se afle 37 de pile cu combustibil nuclear, iar bomdardarea localității de către trupele rusești ar putea provoca o catastrofă ecologică de proporții, a avertizat Serviciul Național de Securitate de la Kiev.

Agenția Internațională a Energiei Atomice (IAEA) a reacționat prin condamnarea acțiunilor militare în zona aflării Institutului de Fizică și Tehnologie și a chemat părțile să înceteze orice lupte în apropierea obiectelor cu conținut radioactiv.

Potrivit jurnaliștilor și martorilor din zona teatrului de război, armata rusă folosește în Harkiv instalații Grad și aruncătoare de tip Katiusha împotriva forțelor ucrainene, arme care nu asigură precizia la țintă. Nu este clar dacă tragerea în direcția institutului este deliberată sau întâmplătoare.

Harta teatrului de război în Ucraina. Imagine: Al Jazeera

Inspectorii ucraineni au informat IAEA că a fost deteriorat un transformator electric care asigura cu curent situl unde deșeurile erau depozitate, însă nu a fost înregistrată vreo scurgere de material radioactiv.

Trupele ruse au capturat anterior Centrala Nucleară de la Cernobîl și Centrala Nucleară din Zaporojie – ultima fiind cea mai mare stație atomo-electrică în Europa.

IAEA a chemat partea rusă să restabilească procesul de transmitere a datelor privind funcționarea centralelor capturate.

Cea de la Cernobîl a avut o pană de curent și a fost conectată la o sursă de electricitate externă pentru a preveni supraîncălzirea. IAEA a acceptat propunerea părții ucrainene de a deconecta Cernobîlul de la sursa de curent.

”IAEA a fost de acord cu autoritatea de reglementare ucraineană că deconectarea acesteia de la rețea nu va avea un impact critic asupra funcțiilor esențiale de siguranță la locul unde sunt amplasate diverse instalații de gestionare a deșeurilor radioactive. Mai exact, în ceea ce privește instalația de depozitare a combustibilului uzat a amplasamentului, volumul de apă de răcire din piscină este suficient pentru a menține îndepărtarea eficientă a căldurii din combustibilul uzat fără alimentarea cu energie electrică. Situl are, de asemenea, surse de rezervă de energie de urgență cu generatoare diesel și baterii”, se spune în comunicatul Agenției. 

Anterior rușii au tras focuri de tun într-o clădire auxiliară a Centralei Nucleare din Zaporojie, care acum este sub controlul lor (fapt negat de ucraineni) și are doar două reactoare operaționale. IAEA a acceptat ca aceasta să fie conectată la generatoare diesel în cazul în care apare o astfel de necesitate.

În timpul tragerii în direcția Centralei din Zaporojie a fost deteriorat sistemul de răcire a transformatorului Unității nr. 6, reparațiile fiind începute practic imediat. Au fost avariate și două linii de tensiune înaltă.

Novelul radiației la ambele centrale capturate este în limita admisibilă, a precizat IAEA.

Ca urmare a plângerilor din partea ucrainenilor în legătură cu bombardarea obiectivelor din apropierea centralelor nucleare, ambasadoarea SUA la ONU – după ce a criticat Moscova pentru ”acțiuni nesăbuite” – a spus că Europa a scăpat de un nou dezastru nuclear ca prin urechile acului, precizând că riscul unei astfel de evoluții nu va dispare atâta timp cât va continua războiul.

Viceministrul afacerilor externe a Ucrainei, Emin Djeppar, a spus că atacurile asupra obiectivelor nucleare vor servi drept dovezi suplimentare pentru a incrimina Kremlinul de crime de război la Curtea de la Haga.

Conform situației din 10 martie 2022, forțele ruse se aflau la doar 30-32 km de o altă centrală nucleară ucraineană – Iujnoukrainsk.

Surse: IAEA, Independent, CNN, BBC



Is breaking up Google a good idea?

View all
YES
NO
There may be other, better options