ONU avertizează despre pericolul foametei globale din cauza războiului în Ucraina


Prețurile la produsele cerealiere sunt deja în creștere, din cauză că doi cei mai mari producători de grâu – Rusia și Ucraina – au încetat exporturile.

Raportorul special al Națiunilor Unite pe probleme de alimentație, Michael Fakhri, a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că Rusia și Ucraina, în pofida faptului că sunt cei mai mari producători de grâu și alte cereale, pe termen lung riscă să plonjeze în haosul foametei. Conflictul a provocat și perturbarea comerțului internațional, ceea ce va avea impact asupra livrărilor de produse alimentare în toată lumea, cele mai afectate fiind țările în dezvoltare.

”În ultimii trei ani, ritmul global al foametei și malnutriției a fost în creștere. Odată cu invazia rusă, acum ne confruntăm cu riscul de foamete iminentă în mai multe locuri din lume. Atacurile militare împotriva Ucrainei trebuie oprite imediat înainte de a avea consecințe globale profunde, pe termen lung, asupra securității alimentare a tuturor”, se spune într-un comunicat al biroului ONU pentru alimentație.

De evoluția evenimentelor în Ucraina depinde securitatea alimentară globală, comerțul agricol global fiind estimat la aproape 1,8 trilioane de dolari.

Efectele imediate legate de alimente ale conflictului sunt resimțite în Egipt, Turcia, Bangladesh și Iran, care cumpără mai mult de 60% din grâu din Rusia și Ucraina și toate au importuri semnificative de alimente. Libanul, Tunisia, Yemenul, Libia și Pakistanul se bazează, de asemenea, în mare măsură pe cele două țări pentru aprovizionarea cu grâu.

Ucraina și Rusia sunt dintre primii cinci exportatori de cereale din lume. Cele două țări asigurau până recent și mai mult de jumătate din livrările de ulei de floarea soarelui.

Având în vedere că sezonul de plantare începe în curând în Ucraina și Rusia, funcționarul ONU se arată îngrijorat de întreruperile pe termen lung, precizând că foametea este ”întotdeauna rezultatul eșecurilor politice”.

De notat că Rusia nu poate exporta cereale din cauza sancțiunilor impuse, iar livrările din Ucraina sunt blocate de armata rusă și mobilizarea resurselor pentru forțele în defensivă. Consiliul Internațional al Grânelor, o organizație cu sediul la Londra, a estimat că exporturile din Ucraina se vor reduce cu o treime în acest an, de la 62,8 milioane tone la 47,8 milioane tone.

Săptămâna trecută și secretarul-general al ONU Antonio Guterres și-a exprimat îngrijorarea în privința securității alimentare în lume.

”Suntem martorii oculari ai colapsului sistemului alimentar global”, a declarat Guterres.

Acum câteva săptămâni, organizațiile internaționale au bătut alarma în legătură cu situația în Yemen, țară bântuită de un război civil prelungit. Acestea au făcut apel la țările industrializate de a trimite ajutoare urgente, pentru a nu permite ca circa 1 milion de oameni să moară de foame. 

UNICEF a estimat nevoile legate de asistența umanitară în Yemen în 2022 la peste $ 484 milioane.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO