Peste câți ani planeta Saturn va rămâne fără inele?


Totodată, astronomii anticipează că Marte ar putea să aibă inele în viitor.

A șasea de la steaua noastră și a doua cea mai mare planetă a Sistemului Solar, Saturn, este sortită să piardă inelele care îl înconjoară, consideră NASA după analiza datelor transmise de sonda cosmică Cassini, care a trecut pentru o ultima oară prin inele gigantului gazos înainte de a se prăbuși în atmosfera planetei în septembrie 2017.

Anterior astronomii credeau că inelele sunt la fel de vechi ca și Saturn, adică 6,4 miliarde de ani, însă imaginile făcute de Cassini le-au permis să studieze componența și masa lor mai amănunțit. Concluzia celor de la NASA, agenția aerospațială a SUA, este că ele nu au masa necesară pentru o vârstă atât de înaintată.

Vârsta inelelor este estimată între 10 și 100 de milioane de ani, din vremea când pe Pământ domneau dinozaurii, dar motivul existenței lor nu este pe deplin clar pentru comunitatea științifică, afirmă Jeff Cuzzi, savant-cercetător la Centrul Ames al NASA și câștigătorul celui mai prestigios premiu în domeniul științelor planetare.

Jeff Cuzzi, un guru în științe planetare, explică soarta inelelor Saturnului. Imagine: NASA 

După ”standardele cosmice” aceasta este o vârstă infantă pentru corpurile din Univers.

Motivul pentru care ele există este încă un mister pentru astronomi. Una dintre teoriile care circulă despre inelele Saturnului este că ele reprezintă rămășițele unei luni care s-a apropiat prea mult de planetă, fiind sfârtecată și fărâmițată în sute de miliarde de bucățele mici.

Cu timpul inelele se vor rări, datorită absorbției de către planetă a șrapnelului care o orbitează, și peste 300 de milioane de ani vor dispărea complet.

Problema este că micrometeoriții care se intersectează cu inelele și radiația soarelui deranjează bucățile mici de materie inelară, electrizându-le. Particulele, transformate brusc, interacționează cu câmpul magnetic al planetei și încep să spiraleze de-a lungul acestor linii magnetice invizibile. Când particulele se apropie prea mult de vârful atmosferei lui Saturn, ele sunt atrase de gravitație și se vaporizează în norii planetei.

Încă care planete în Sistemul Solar au sau vor avea inele?

Pentru comparație, satelitul natural al Pământului, Luna, se îndepărtează de noi cu 3,78 cm pe an, însă nu va apuca să se desprindă de planeta noastră, deoarece va fi înghițită de expansiunea Soarelui în faza de gigant roșu, împreună cu Pământul, peste 6 sau 7 miliarde de ani.

Dacă Luna Pământului ar repeta soarta lunii ce a format, potrivit teoriei vehiculate, inelele Saturnului, planeta noastră ar avea de mii de ori mai multe inele, datorită faptului că este mai mare.

În afară de Saturn, inele mai au și planetele Jupiter, Uranus, Neptun, doar că acestea sunt aproape invizibile.

Astronomii presupun, de asemenea, că Phobos, una dintre lunile planetei Marte, ar putea să se dezintegreze peste 20-80 de milioane de ani, formând inele în jurul acestei planete roșii, exact cum s-a întâmplat cu o lună a Saturnului.

Sonda Cassini a petrecut 20 de ani în spațiu și a trimis pe Pământ peste 453.000 de imagini ale planetei Saturn și inelelor acesteia.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO