Meteorul cu diametrul de aproape jumătate de metru, care a explodat pe data de 8 ianuarie 2014 de asupra Papua Noua Guinee, a fost un obiect cosmic dintr-un alt sistem stelar, a recunoscut recent Comandamentul Spațial al SUA (USSC).
Informațiile despre acel meteor nu au putut fi verificate cu baza de date a NASA, iar astrofizicienii care au pregătit un studiu despre el, în 2019, n-au putut obține acceptul de a-l publica fără acele date.
Potrivit studiului, meteorul care a intrat în Sistemul Solar cu viteza de peste 210.000 kilometri pe oră – o viteză prea mare pentru meteorii sau meteoroizii care orbitează în interiorul sistemului nostru – provenea din afara Sistemului Solar.
Autorii studiului erau 99% încrezuți că a fost vorba despre un obiect interstelar din discul mai dens al galaxiei Calea Lactee, dar n-au apucat să-l publice, deoarece guvernul american a considerat că datele necesare pentru verificare reprezentau un secret de stat.
Problema este că unii senzori ai Centrului NASA pentru studiul obiectelor din preajma Pământului sunt gestionați de Ministerul Apărării, pentru monitorizarea detonărilor nucleare, care n-a dorit să facă publice datele din registrele proprii.
Acele date ar fi permis autorilor să calculeze marja de eroare privind viteza meteorului și astfel să demonstreze că acesta este ”străin”.
Pe 7 aprilie 2022, general-locotenentul John E. Shaw, adjunctul comandantului USSC, a confirmat că teoria savanților a fost corectă în proporție de 99% și că meteorul a fost, într-adevăr, primul obiect interstelar detectat de oameni.
Acel meteor, căruia n-au reușit să-i confere o denumire, a precedat cu 3 ani vizita unui alt obiect interstelar în Sistemul Solar – Oumuamua – o presupusă rocă (sau navă extraterestră, potrivit altor surse) în formă de trabuc, cu lungimea de peste 400 de metri și comportament neobișnuit pentru asteroid, cometă sau meteoroid.
Meteorul care a explodat a fost detectat cu puțin timp înaintea impactului, iar Oumuamua a fost descoperit imediat cum s-a apropiat de Sistemul Solar și urmărit până la plecarea lui săptămânile recente.
Citiți și:
Un savant Harvard afirmă că Universul a fost creat de o civilizație avansată
Amir Siraj, astrofizician teoretic la Universitatea Harvard și unul dintre autorii studiului, a declarat pentru LiveScience că intenționează să publice, într-un final lucrarea datată cu anul 2019, astfel încât alți cercetători să poată studia rezultatele ei. Există și o probabilitate ca unele resturi ale meteorului să se fi scufundat în Oceanul Pacific sau să fi căzut undeva în Papua Noua Guinee, iar aceste probe ar fi valoroase pentru știință, a precizat el.
Colegul lui Siraj și co-autorul studiului, Avi Loeb, este cunoscut pentru declarația făcută în 2017 precum că Oumuamua este un soi de tehnologie extraterestră.
Comunitatea astronomilor și fizicienilor rămâne și astăzi împărțită în privința Oumuamua.