[video] UE presează statele membre să renunțe la petrolul rusesc, dar nu și gazul


După ce anunțul a fost făcut public, piețele au reacționat cu noi majorări privind prețurile la petrol.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus oficial ca statele-membre ale UE să interzică importurile de petrol din Federația Rusă în decurs de șase luni și importurile de produse derivate din petrol până la sfârșitul anului curent.

Măsura dată se înscrie în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva regimului de la Kremlin, drept răspuns la continuarea războiului în Ucraina și la atrocitățile comise de trupele ruse în localitatea Bucia.

Von der Leyen a vorbit în fața Parlamentului European în favoarea diversificării comerțului cu produse petroliere și identificării unor furnizori alternativi, pentru a ține prețurile sub control și a minimaliza impactul asupra economiilor europene.

Potrivit MarketWatch, care monitorizează tranzacțiile cu produse pe piața globală, Uniunea Europeană importă în prezent circa 25% din necesitățile de petrol, din care își asigură producția de benzină și motorină, iar anunțul șefului executivului UE va împinge prețurile la petrol și produse petroliere în sus și mai mult. 

Noul pachet de sancțiuni nu conține referințe și la gazele naturale cumpărate de la ruși.

Discuțiile cu privire la importurile de gaze naturale sunt mult mai dificile, dat fiind dependența de 40% a UE de Federația Rusă în privința livrărilor acestui agent energetic.

Pentru a intra în vigoare, propunerea urmează a fi aprobată de toate cele 27 de state-membre ale Uniunii. Acest lucru nu va fi ușor, deoarece va afecta sever sectorul transporturilor de mărfuri și lucrările agricole de primăvară, care mizeză pe benzină și motorină, respectiv.

Ungaria și Slovacia, de exemplu, au declarat deja că nu vor participa la ”sancțiunile petroliere” și nu este clar dacă ceilalți membri ai UE vor susține măsura propusă. Germania, care este cel mai mare importator de petrol rusesc, a confirmat săptămâna trecută că va susține noul pachet de sancțiuni.

Piețele internaționale au reacționat imediat la acest anunț – care, de fapt, a fost anticipat acum câteva săptămâni: contractele pentru țițeii de marcă West Texas Intermediate cu livrare în iunie s-au scumpit cu 3,25%, în medie, până la $105,37 pentru un baril, iar țițeii de marca Brent, cu livrare în iulie, s-au scumpit cu 3,08%, până la $107,92 penrtu un baril.

Von der Leyen a mai propus deconectarea băncii de stat Sberbank și altor instituții financiare, prin care Rusia primește plățile pentru resurse energetice, de la sistemul SWIFT, ”pentru a reduce capacitățile președintelui Vladimir Putin de a continua distrugerile”. Sberbank (banca de economii) controlează 37% din sectorul bancar al Rusiei, a precizat președinta Comisiei Europene.

În același pachet de sancțiuni este inclusă propunerea de a închide spațiul audiovizual al UE pentru trei radiodifuzori de stat din Rusia, pentru faptul că au continuat să distribuie informații false despre război. Astfel, aceștia nu vor mai putea transmite pe teritoriul țărilor-membre ale UE prin satelit, cablu, unde lungi sau scurte, etc., a spus ea, fără a preciza despre care companii este vorba.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO