Fragmente din cartea ”Al patrulea război mondial. Viitorul este aproape” (2018) de autorul, antreprenorul, producătorul de televiziune, psihoterapeutul și futurologul rus Andrei Kurpatov, în traducere neoficială și adaptare de News-Cafe.eu.
Aici sunt partea 1, partea 2, partea 3.
Urmăriți atacurile cibernetice? Rusia, SUA, China, obiectivele strategice și nefericita Hillary (Clinton)... Se pare că tot despre ce futurologii au vorbit atâta timp s-a întâmplat deja! În lumea noastră complet tehnologică, lupta se mută de la câmpurile de luptă reale la cele virtuale - pentru servere, bazele de date, codurile de acces, etc. Preluați controlul asupra infrastructurii computerizate a inamicului și el este învins. Nici un stat modern Goliat nu poate rezista unei lovituri de la o piatră care zboară din această praștie.
Așa arată noul nostru Armaghedon, însă asta este doar o iluzie optică. Războiul cibernetic, despre care începem să fim informați încetișor, continuă să fie geopolitic. Ca și înainte, se presupune că Statele Unite vor lupta împotriva Rusiei, Rusia împotriva Statelor Unite și China împreună cu toată lumea împotriva tuturor. Dar adevărul este că nimeni nu mai are nevoie de un asemenea război. Acesta este un război al generalilor în vârstă (cel puțin din punct de vedere intelectual) care, așa cum obișnuia să spună o contesă înțeleaptă, „au trăit prea mult în Uniunea Sovietică” sau, dacă vreți, într-o stare de război rece.
Totul s-a schimbat. Da, de data aceasta favoritul studenților americani - senatorul Bernie Sanders - a pierdut, dar până la următoarele alegeri acești studenți vor crește, și vor apărea alții noi, așa că un demagog alte Sanders va câștiga cu siguranță. Nu vorbesc deloc despre studenții noștri - dacă vor să cucerească lumea, atunci doar cu o biografie personală și undeva într-un loc decent în străinătate. Locuitorii rețelei globale nu știu și nu vor să cunoască geopolitica. Companiile multinaționale, în special Google, Apple, Microsoft și Facebook, în genere scuipă pe asta.
”Geopolitica” ca esență nu mai există. Au rămas doar cifra și omul - doi concurenți reali pentru dominația lumii, și al patrulea război mondial se va desfășura între ei.
În teorie, cel de-al patrulea război mondial, desigur, ar trebui să fie precedat de al treilea – un război global împotriva terorismului. Dar, având în vedere obscurantismul politic triumfător și idioția generală, am putea să ne strecurăm neobservați pe lângă cel de-al treilea război mondial.
Scenariile probabile pentru începutul celui de-al patrulea război mondial nu strălucesc cu o eleganță deosebită, dar probabil că trebuie luate în considerare.
Scenariul 1: război cibernetic
Când auzim despre atacuri cibernetice, ne gândim la un card de credit epuizat sau la un e-mail piratat, dar credeți-mă, acestea sunt prostii. Da, criminalitatea cibernetică este deja o industrie de un trilion de dolari, iar cifra de afaceri a depășit de mult veniturile cartelurilor de droguri, însă atacurile cibernetice militare sunt o chestiune complet diferită. În scopuri militare, se dezvoltă arme cibernetice care vizează infrastructura: sistemul energetic, rețeaua de transport, sectorul financiar etc. - și toate acestea sunt mult mai grave decât un mizerabil card de credit sau corespondență personală.
Imaginați-vă că inamicul ne lipsește de energie electrică, paralizează transportul și ne devalorizează masiv valuta națională (de exemplu, prin emiterea de sume nelimitate de bani în conturile bancare ale cetățenilor). Și ideea nu constă în faptul că fără electricitate nu vom putea să privim un film noaptea, de exemplu, ci că, din cauza tehnologizării vieții noastre, nouă din zece oameni vor muri de foame și boli într-un singur an.