Proteinele reprezintă fundamentul vieții pe planeta noastră și savanții au construit diverse teorii privind formarea lor, în condițiile în care ele sunt produse exclusiv de către celule vii. Deci, cum au apărut celulele vii, dacă ele au nevoie de proteine pentru a exista?
Este cunoscut faptul că o subunitate a proteinei este peptida, un polimer scurt, format prin legarea câtorva aminoacizi de tip alfa. Un grup de astrobiologi a menționat în revista ”Nature” că peptidele se pot forma spontan pe particulele solide înghețate de praf cosmic, care este în abundență în univers.
Teoretic, peptidele ar fi putut ajunge pe Terra odată cu cometele și meteoriții, și astfel au furnizat planetei materie primă pentru viață, se spune în cercetarea Institutului pentru Astronomie ”Max Planck” din cadrul Universității ”Friedrich Schiller” (Germania).
Versiunea cu ingredientele venind din spațiu este mai simplă și mai favorabilă termodinamicii decât ceea ce au presupus savanții până nu demult în privința originii vieții: procese chimice complexe cu formarea unor molecule necesare pentru viață într-un mediu unde nu există viață.
Teoria de bază în prezent susține că acidul ribonucleic a precedat toate celelalte molecule, inclusiv proteina.
Pe de altă parte, versiunea respectivă are o lacună serioasă pe care savanții încă n-o pot explica: cum acești polimeri au supraviețuit călătoriei prin cosmos și impactului cu Pământul.
Peptidele sunt foarte răspândite în praful cosmic, ceea ce înseamnă că au putut ajunge și pe alte planete unde există condiții pentru procese chimice ce pun începutul vieții multicelulare, sugerează autorii lucrării.
Cercetătorii așteaptă revenirea în anul 2023 a probei spațiale Osiris-REx, care a fost trimisă de NASA să cerceteze asteroidul Bennu, pentru a examina mostrele colectate de pe rocă. Eventualele peptide găsite în materialul de pe asteroid vor fi supuse experimentelor în laborator pentru a vedea cum acestea evoluează după schimbarea mediului.