[video] Ce misiune are DAVINCI pe planeta Venus?


Călătoria sondei spațiale spre cea mai fierbinte planetă a Sistemului Solar este planificată pentru 2029-2031.

Agenția SUA pentru aeronautică și explorarea spațiului, NASA, va trimite sonda DAVINCI (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging) într-o misiune de studiere a celei de-a doua planete de la Soare, în cadrul programului ”Discovery”.

DAVINCI va face imagini ale atmosferei lui Venus de pe orbită și la începutul lunii iunie 2031 va trimite la sol o capsulă care timp de o oră ar trebui să ajungă la suprafața solidă a planetei. Savanții speră să obțină date despre compoziția atmosferei venusiene și să înțeleagă modul ei de formare. În cazul în care ajunge cu succes pe suprafața planetei, sonda va captura imagini ale reliefului și va înregistra temperatura, viteza curenților de vânt, densitatea norilor.

Venus, văzut în infraroșu și în culorile naturale (dreapta), fiind acolerit de nori denși. Imagine: NASA

NASA este, de asemenea, interesată să afle care este proporția de oxigen la suprafața lui Venus și dacă planeta a avut vreo dată apă.

Cercetătorii agenției vor să afle răspunsurile la originea, evoluția și compoziția lui Venus, și, cel mai important, ce eveniment a declanșat sterilizarea planetei.

DAVINCI, care reprezintă un adevărat laborator de chimie autonom în spațiu, va fi a treia sondă trimisă de NASA până în prezent spre Venus. Primele doua - Pioneer și Magellan - au vizitat Venus în anii 1978 și 1989-1994, respectiv. În 1981 și fosta Uniune Sovietică a trimis două sonde pe Venus – Venera-13 și Venera-14.

Potrivit Institutului Goddard pentru Științe Cosmice din cadrul NASA, clima pe Venus a fost diferită acum câteva miliarde de ani, fapt relatat în două studii cu privire la această planetă, în 2016 și 2019. În opinia autorilor, Venus ar fi fost prima lume habitabilă în Sistemul Solar, având oceane și condiții climatice apropiate de condițiile pe Pământ.

În prezent, Venus este o planetă toxică, cu o atmosferă de 90 de ori mai densă decât pe Pământ, și temperaturi care ajung la 462 grade Celsius (ceea ce înseamnă că sondele care ating solul se topesc într-un final).

Capsula, făcută din titan – un metal super rezistent, va avea 17 sau 18 minute la dispoziție pentru a arunca o privire în jur, a fotografia peisajele, a face analizele chimice, și a trimite toate informațiile la sonda de pe orbită, iar de acolo spre centrul de control pe Terra.

Venus are o masă egală cu 81% din masa Pământului și un volum egal cu aproape 86% din volumul planetei noastre. Este una dintre cele 4 planete terestre ale Sistemului Solar. Peste 96% din atmosfera lui Venus este dioxid de carbon, iar 3,5% reprezintă azotul. Scoarța planetei are semne de activitate vulcanică. Câmpul magnetic este cu mult mai slab decât pe Terra și nu protejează atmosfera de radiație.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO