Cum pot să ne ajute superviermii care mănâncă spumă de polistiren


Un experiment științific aduce o veste bună pentru ecologiștii preocupați de gunoaiele plastice.

O echipă internațională de savanți a descoperit în timpul unor cercetări că larvele gândacului întunecat Zophabas moria, din familia Tenebrionidae, au supraviețuit după o dietă de 3 săptămâni cu spumă de polistiren.

Viermii respectivi au fost capabili să parcurgă întregul ciclu de viață până la pupe și imago, la fel ca și viermii din aceeași specie hrăniți cu tărâțe sau înfometați.

Superviermii crescuți pe polistiren au avut creșteri minime în greutate, ceea ce a dus la rate mai mici de pupație în comparație cu viermii crescuți cu tărâțe.

Superviermii în proces de hrănire cu polistiren. Imagine: Universitatea Queensland

Schimbarea comunităților microbiene intestinale față de valoarea inițială a fost diferită considerabil între grupurile de dietă, cei cu polistiren și înfometare caracterizate printr-o pierdere a diversității microbiene și prezența agenților patogeni oportuniști, se spune în cercetarea efectuată sub auspiciile Centrului pentru Ecogenomică în cadrul Școlii de Chimie și Științelor Biologice a Universității Queensland din Australia și publicată în revista ”Microbial Genomics”. 

Cel mai curios fapt este că viermii ținuți pe polistiren au putut digera plasticul, un material ce biodegradează foarte lent, de la sute până la mii de ani.

Autorii studiului au menționat că rezultatele experimentului sunt încurajatoare pentru ecologiști și guvernele preocupate de schimbările climatice, în condițiile în care mările și mările și râurile sunt poluate cu mii de tone de plastic.

Este puțin probabil ca viermii Zophabas moria să fie aruncați în ape pentru a rezolva problema plasticului, creată de oameni, unde ei vor fi mâncați practic imediat de alte vietăți.

Autorii studiului consideră că acest lucru nici nu este necesar. ”Avem acum un catalog al tuturor enzimelor bacteriene codificate în intestinul superviermilor și intenționăm să investigăm în continuare enzimele cu capacități de degradare a polistirenului,”a declarat Chris Rinke, lector superior la Universitatea din Queensland și liderul echipei de cercetare.

Spre deosebire de majoritatea tipurilor de viermi, larvele gândacului întunecat pot înțepa, cu ajutorul unui mic ac pe spate. Au lungimea între 5 și 6 cm, adică de 5 ori mai mari decât binecunoscuții viermi de făină.

În unele țări larvele Zophabas moria sunt crescute pentru consumul în masă a deșeurilor alimentare din orașe, funcționând ca adevărate centre de biodegradare. Alteori, acești viermi sunt mai puțin norocoși – există și ferme unde sunt crescuți în calitate de hrană pentru animale domestice.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO