[video] NASA a lovit un asteroid, alterându-i orbita


Savanții pretind că soluția brută – adică bombardarea unei roci spațiale – ar putea fi eficientă pentru salvarea planetei noastre.

După 10 luni de călătorie în spațiu, pe 26 septembrie curent sonda DART (Double Asteroid Redirection Test) a lovit cu succes asteroidul Dimorphos la peste 11 milioane de kilometri de Pământ. Impactul a fost pregatit de agenția americană NASA cu scopul de a testa dacă tehnologia de apărare planetară este fezabilă.

„În esență, DART reprezintă un succes fără precedent pentru apărarea planetară, dar este și o misiune de unitate cu un beneficiu real pentru întreaga umanitate”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, citat în comunicatul agenției. „Pe măsură ce NASA studiază cosmosul și planeta noastră natală, lucrăm, de asemenea, pentru a proteja acea casă, iar această colaborare internațională a transformat science-fiction în realitate științifică, demonstrând o modalitate de a proteja Pământul”. 

Dimorphos este un asteroid-satelit cu diametrul de 160 de metri al unui asteroid mai mare, Didymos, care are 780 de metri și orbitează Soarele pe o orbită mai îndepărtată de cea a planetei noastre.

În rezultatul impactului, forța chinetică generată de sonda ce se deplasa cu viteza de 22.530 km/oră a alterat orbita asteroidului mai mic cu circa 1% sau 10 minutes, deși calculele încă sunt în desfășurare și vor fi anunțate după câteva săptămâni de observare.

Peste 4 ani, Agenția Spațială Europeană va studia poziția exactă a celor doi asteroizi – Dimorphos și Didymos – și a craterului lăsat de sonda DART.

Acțiunea impactului a fost filmată de o cameră specială DRACO, care a transmis imagini în direct către centrul de control, cu o marjă de întârziere de câteva minute. Rularea filmului publicat pe situl NASA a fost accelerată de 10 ori și doar ultimele secvențe corespund timpului real.

Potrivit savanților, deși alterarea orbitei cu doar 1% nu pare mult, la o distanța de milioane de kilometri de Pământ traiectoria unui asteroid cu potențial de impact deviază substanțial, cu zeci de mii de kilometri, iar diferența este între extincția în masă și perpetuarea vieții.

În prezent, NASA și alte agenții naționale creează diferite modele computerizate pentru a valida calculele și a constitui un sistem de alertă a pericolelor existențiale pentru Pământ. SUA dispune deja de un catalog electronic al tuturor asteroizilor vizibili cu ajutorul tehnologiilor moderne, inclusiv date despre orbitele și traiectoriile ce se intersectează cu cea a Pământului.

Deși astronomii au identificat peste 95% dintre asteroizii periculoși, multe dintre pietrele de dimensiuni mai mici rămân nedetectate și ar putea provoca pagube comparabile cu distrugerea unui oraș sau la nivel de regiune. 



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO