Generalul în retragere și fostul director al agenției de spionaj și securitate externă CIA, David Petraeus, consideră că forțele ucrainene sunt ”mult mai bine antrenate, echipate și organizate” în comparație cu trupele rusești, iar Occidentul va continua să susțină guvernul de la Kiev.
Nicio anexare mobilzare generală sau amenințare nucleare voalate nu pot schimba situația, a comentat Petraeus posibilitatea ca Moscova să câștige războiul, într-un interviu canalului de televiziune ABC.
”În acest moment președintele Vladimir Putin nu poate face nimic. […] Pe câmpul de luptă el va fi pierdantul”, a declarat generalul în retragere, care s-a arătat încrezut că Europa va rezista în iarna ce vine fără gazele naturale rusești și nu va ceda în pofida dificultăților economice.
PUBLICITATE
”Lucrurile pentru Putin și Rusia se vor precipita. Chiar dacă acesta face uz de arme nucleare tactice pe câmpul de lupru, situația nu se va schimba deloc”, a mai spus ex-directorul CIA.
Totodată, amenințarea cu privire la folosirea rachetelor nucleare trebuie luată în serios, a subliniat Petraeus. Întrebat cum ar trebui să reacționeze Statele Unite în cazul unei astfel de evoluții, el a spus că SUA și aliații din NATO ”ar putea să decidă eliminarea tuturor forțelor convenționale rusești care vor fi identificate în Ucraina, inclusiv Crimeea, și în Marea Neagră”.
Exprimând opinia personală, Petraeus a notat că nu este un lucru înțelept să răspunzi cu rachete nucleare la un atac nuclear, dar nici nu poate fi vorba ca acesta să fie lăsat fără răspuns. NATO trebuie să demonstreze că o astfel de evoluție nu va fi tolerată deloc, a subliniat fostul șef al CIA.
Apocalipsa la ușă?
În același timp, consilierul președintelui SUA Joe Biden pe probleme de securitate, Jake Sullivan, a declarat că administrația de la Washington ”a transmis un semnal clar Moscovei care vor fi consecințele” unui atac nuclear rusesc în Ucraina, fără a preciza despre ce măsuri ar fi vorba.
Secretarul de stat Anthony Blinken a confirmat pentru presă că autoritățile americane examinează posibilitatea unei deflagrații nucleare în Europa, menționând că liderii de la Kremlin au fost ”informați despre un răspuns dezastruos” pentru ruși.
”Am dat de înțeles foarte clar că vorbele deșarte despre armele nucleare trebuie să înceteze. […] Este important ca Moscova să audă și să realizeze faptul că vor exista consecințe teribile. […] Rusia înțelege foarte bine ce vor întreprinde Statele Unite ca răspuns la folosirea armelor nucleare în Ucraina – noi le-am explicat despre asta”, a spus Blinken pentru canalul CBS.
Nici acesta, însă, nu a specificat despre ce măsuri de răspuns este vorba.
PUBLICITATE
Pe fundalul celor spuse de demnitarul american, administrația lui Biden a aprobat recent un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 1,1 miliarde dolari, care va include sisteme HIMARS cu rachete ce lovesc ținte la cca 300 km.
Nici aliații din NATO nu rămân în urmă. Echipamente de luptă au fost trimise de Franța, Germania, Cehia, Suedia, Marea Britanie, țările baltice, iar anterior și Turcia.
Până în prezent, în contextul războiului cu Rusia, SUA a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de 15 miliarde de dolari, iar UE a contribuit alte 2 miliarde de euro. Uniunea Europeană urmează să aprobe în curând un nou pachet de 500 milioane de euro.