O echipă internațională de cercetători consideră că știința modernă greșește în privința originii cosmosului și ca, după acumularea unor noi probe, teoria cunoscută drept ”Big Bang” (Marea Explozie) nu mai poate explica cum a apărut Universul și ar trebui revăzută.
În acest sens, savanții au publicat un studiu în revista ”Astrophysical Journal Letters”, în care propun să reboteze ”Big Bang” în ”Big Bounce” (Marele Salt). Ei consideră că universul pe care îl cunoaștem a apărut ca început al unei faze cosmice noi, a unei tranziții, și nu în rezultatul inflației exponențiale în spațiul-timp de existență.
Iată cum a explicat fenomenul unul dintre autorii studiului, Sunny Vagnozzi, astrofizician la Universitatea Cambridge din Marea Britanie: ”Inflația a fost teoretizată pentru a argumenta diversele provocări de reglare nuanțată ale așa-numitului model Big Bang fierbinte. […] Ea explică, de asemenea, originea structurii în Universul nostru ca urmare a fluctuațiilor cuantice”.
Cu toate acestea, teoria este greșită și instrumentele care există în prezent pot ajuta la demonstrarea faptului că ”Big Bang nu este începutul, ci continuarea”. Este vorba despre așa-numitul Fundal de Microunde Cosmice (FMC) – resturi electromagnetice ce datează cu stadiile timpurii ale Universului.
Agenția Spațială Europeană a început captarea și examinarea acestor resturi în anul 2013, cu ajutorul satelitului Planck. Când primele rezultate au fost decodate, o parte din astrofizicieni le-au interpretat drept o confirmare a teoriei inflației, adică Big Bang, iar o altă parte a văzut ocazia să apere un punct de vedere diametral opus.
Adevărul va fi cunoscut doar când savanții vor vedea ce a reprezentat Universul imediat după marea explozie.
Hotarul real al Universului observabil se află la distanța la care orice semnal ar fi putut călători la limita vitezei luminii în cele 13,8 miliarde de ani care au trecut de la nașterea Universului. Ca urmare a expansiunii cosmice, acest hotar se află în prezent la 46,5 miliarde de ani lumină distanță, se spune într-o declarație a Universității Cambridge.
”Volumul sferic din spațiul până la acest hotar este ca o săpătură arheologică care pornește de la noi: cu cât cercetăm mai adânc în el, cu atât mai timpuriu este stratul istoriei cosmice pe care îl dăm la o parte pentru a ajunge la Big Bang, care reprezintă orizontul nostru suprem. Ce se află dincolo de orizont este necunoscut”.
Astronomii pot vedea acum timpurile care au precedat formarea primelor stele cu 100 de milioane de ani.
Ce a fost până la Big Bang?
Pentru a înțelege mai bine ce a fost până la Big Bang este nevoie de o teorie predictivă a gravității cuantice, care deocamdată nu a fost formulată de știința modernă. Ceea ce se poate de făcut acum este cercetarea aprofundată a FMC, care a apărut în rezultatul forjării Universului, și a gravitonilor – particulele responsabile de forța gravitației.
Potrivit teoriei Big Bang, cu timpul acest fundal se va dilua până la punctul de deveni nedetectabil. Odată ce va fi detectat și decodat, teoria respectivă va fi invalidată, susțin autorii studiului. Singura problemă în calea astrofizicii este lipsa tehnologiilor adecvate cu care pot fi efectuate măsurările, în particular a telescopurilor capabile de captarea undelor pe frecvența de 100 GHz.
La cercetare au participat și savanții Universității Trento din Italia și a Universității Harvard din SUA; printre aceștia se numără astronomul Avi Loeb, care anterior a afirmat că universul nostru ar putea fi o construcție a unei civilizații super avansate din punct de vedere tehnologic.
***
Salut, dragă cititor. News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu-și poate permite această angajare. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:
În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass mediaVom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:
https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_euCu drag, News-Cafe.eu