Una din consecințele creșterii nivelului oceanului planetar în rezultatul schimbărilor climatice va dispariția celor 9 insule ale arhipelagului Tuvalu, un stat cu doar 12.000 de locuitori în Oceanul Pacific, între Australia și insulele Hawaii.
Citiți și:
NASA: Impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii va fi vizibil în 10 ani
Deoarece dispariția fizică a acestui stat este un lucru cert – până la sfârșitul secolului nostru el va fi înghițit de ape, conducerea Tuvalu a decis să imortalizeze arhipelagul în metaversă, conservând astfel cultura, geografia și istoria lui în format digital.
Astfel, potrivit ministrului Justiției, Comunicațiilor și Externelor Simon Kofe, Tuvalu va deveni prima națiune din lume accesibilă utilizatorilor prin intermediul realității virtuale și augmentate.
Anunțul vine în contextul eșecului liderilor lumii de a răspunde prompt și tranșant la schimbările climatice la nivel mondial.
În anul trecut, Kofe s-a adresat participanților la Conferința ONU a Schimbărilor Climatice stând până la genunchi în apa insulei Te Afualiku, pe jumătate acoperită cu apă, iar în cadrul recentei conferințe (COP27) acesta a vorbit de pe copia digitală a insulei.
Simon Kofe a amintit liderilor puterilor industrializate, într-un video pe canalul propriu în Youtube, că aproape 40% din teritoriul capitalei arhipelagului, Vaiaku, se află sub apă în timpul fluxului și în fiecare an suprafața de uscat se micșorează.
Vedere de asupra Vaiaku, capitala Tuvalu. Imagine: Wikipedia
”De la COP26 până în prezent, lumea nu a acționat și noi, cei din Pacific, a trebuit să facem ceva. În calitate de măsură de precauție, am venit cu un proiect numit ”Future Now”. Pe măsură ce pământul nostru dispare, nu avem de ales decât să devenim prima țară digitală”, a spus el, adresându-se săptămâna trecută participanților la COP27.
Insula Te Afualiku va fi în prima linie de pierderi, a spus Kofe, avertizând că încălzirea globală va afecta și alte teritorii.
Ministrul a dat asigurări că autoritățile vor crea o lume interactivă a arhipelagului pentru a păstra cultura și istoria tuvaleză, împreună cu cartografierea geografică a insulelor și arhitecturii locale.
De notat că propriile copii digitale sunt create în prezent de orașul Seoul, capitala Coreei de Sud, și de statul insular Barbados. Ambele au promis să ofere servicii administrative și consulare prin intermediul metaversei.