Motivul pentru care în Moscova sunt desfășurate sisteme de apărare antiaeriană


Atacurile cu drone în Reazan și Saratov demonstrează că ucrainenii pot lovi ținte și în capitala Rusiei.

Imaginile și filmulețele cu militarii ruși care instalează sisteme de apărare antiaeriană ”Panțîr S-1” și ”ZRK S-400” în cartierele Moscovei, inclusiv pe acoperișul Ministerului Apărării și în apropierea reședinței oficiale a președintelui Vladimir Putin în Novo-Ogariovo, au generat speculații și presupuneri în mediul online.

În total în Moscova au fost desfășurate 5 sisteme de apărare antiaeriană – 2 complexe ”Panțîr S-1” și 3 complexe ”ZRK S-400”.

Una dintre organizațiile preocupate de monitorizarea conflictelor armate, Institutul pentru Studiul Războiului, a publicat un comentariu pe marginea acestui fapt, în care încearcă să explice gestul militarilor ruși. 

Locurile unde sunt amplasate sisteme de apărare antiaeriană în Moscova. Imagine: Dialog.ua

Potrivit sursei citate, decizia de a plasa tehnica în cartierele rezidențiale, în locuri vizibile pentru publicul larg – inclusiv pentru inamici, face parte din efortul Kremlinului de a prezenta invazia rusă în Ucraina drept un război existențial, necesar pentru supraviețuirea Rusiei, și de a pregăti astfel fundalul informațional pentru un război de durată și noi pierderi grele în rândul forțelor proprii.

Măsura mai are scopul de a încuraja cetățenii ruși să facă noi sacrificii, de genul celor făcute în al doilea război mondial, și să accepte ideea continuării mobilizării bărbaților la război. Ucraina este comparată, astfel, cu Germania Nazistă, care amenința capitala rusă 80 de ani în urmă.

Propaganda rusă continuă să înfățișeze războiul în Ucraina drept o confruntare Rusia-NATO.

Pe de altă parte, unii experți și bloggeri militari nu exclud faptul că autoritățile ruse se pregătesc, într-adevăr, să respingă eventuale atacuri aeriene din partea Ucrainei. Drept exemplu servesc atacurile cu drone asupra bazelor militare în regiunile Kaluga, Reazan și Saratov (aerodromul principal al aviației strategice).

Țintele lovite se aflau la o distanță similară sau mai mare decât centrul Moscovei, ceea ce înseamnă că ucrainenii, teoretic, pot lansa atacuri și asupra capitalei.

În comentariile lăsate pe canalele de Telegram și Youtube, aceștia amintesc că o treime din cele 116 sisteme de apărare antiaeriană au fost nimicite în anul 2022, iar o parte din complexe au fost trimise mai aproape de hotarul cu Ucraina, pentru interceptarea rachetelor și dronelor ucrainene și protejarea depozitelor cu armament.

Institutul pentru Studiul Războiului este o organizație nonprofit, înființată în anul 2007 de istoricul militar american Kimberly Kagan, care întrunește experți ce analizează riscurile de securitate, pericolele iminente pentru pace, cauzele conflictelor armate și identifică participanții la războaie. Este finanțată de companiile din complexul militar-industrial. 



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO