Bacteria de lepră facilitează regenerarea ficatului


Procesul dat a fost observat la armadillo și ar putea fi valabil și la oameni în viitor.

Lepra este o boală cauzată de o bacterie cu creștere lentă numită Mycobacterium leprae, care poate infecta nervii, pielea, ochii și nasul, ceea ce duce la desfigurarea severă a rănilor, nodulilor și umflăturilor, ca simptom principal.

Pe de altă parte, bacteriile de lepră au abilitatea de a reprograma celulele hepatice pentru a crește țesut nou, o trăsătură ce poate ajuta la dezvoltarea unor tratamente pentru a întineri ficatul îmbătrânit și bolnav.

Acest proces a fost observat la animale adulte din specia armadillo de o echipă de cercetători ai Universității din Edinburgh din Marea Britanie, care au publicat rezultatele într-un studiu pentru revista online ”Cell Reports Medicine”. 

Citiți și: 
-
Știința a reușit să regenereze la broasca africană cu gheare lăbuțe noi în locul celor amputate
-
Cercetătorii au reușit să distrugă parțial tumorile hepatice la șobolani cu ajutorul sunetului

În anul 2013, cercetătorii din Edinburgh au anunțat că Mycobacterium leprae deturnează genele celulelor Schwann, care formează o substanță de grăsime ce izolează fibrele nervoase periferice.

Bacteriile reactivează genele de dezvoltare, determinând celulele Schwann să revină la o stare migratoare, asemănătoare celulelor stem, și să se miște în corp, permițând bacteriilor să infecteze tot mai multe celule.

În studiul făcut public în noiembrie 2022, profesorul Anura Rambukkana, șeful grupului de cercetare ce îi poartă numele în cadrul Centrului pentru Medicină Regenerativă a Universității din Edinburgh, menționează că bacteria de lepră poate ”reprograma” celulele ficatului în același mod. 

Bacteriile de lepră pot crește țesuturile hepatice la nivel de organ și acest lucru ar putea ajuta la dezvoltarea de terapii care vor înlocui transplantul de ficat, afirmă savantul.

Rambukkana și colegii lui au infectat 9 adulți de armadillo, care – ca și oamenii – sunt gazde naturale ale bacteriilor de lepră, și au descoperit că infecția reprogramează întregul ficat într-o stare de dezvoltare.

Armadillo. Imagine: Wikipedia

Animalele infectate aveau ficatul semnificativ mai mare și conținea un număr mare de celule hepatice imature în proces de divizare, precum și o expansiune proporțională a vaselor de sânge și a canalelor biliare, care produc, stochează și secretă bila.

Ficatul mărit era, însă,perfect sănătos, fără semne de îngroșare, cicatrici sau creștere tumorală. Infecția a activat, totodată, și genele anti-îmbătrânire și le-a dezactivat pe cele asociate cu îmbătrânirea.

Cercetările în domeniul medicinii regenerative au produs rezultate promițătoare, notează autorii studiului, și observațiile privind comportamentul bacteriilor de lepră oferă informații suplimentare științelor preocupate de sănătatea organelor interne, în particular, și prelungirea vieții, în general.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO