Regatul Unit construiește prima dronă submersibilă militară în Europa


Viitorul mini-submarin autonom va participa la o varietate de misiuni desfășurate de flota regală.

Marina Marii Britanii a acordat un contract în valoare de 15,4 milioane de lire sterline (cca 19 milioane dolari) companiei private MSubs, cu sediul în Plymouth, pentru construcția unei drone submersibile pentru misiuni militare. 

Proiectul Cetus prevede dezvoltarea capacităților de luptă, cercetare, suport logistic și alte scopuri, în forma unui submarin fără echipaj, teleghidat sau autonom, pentru protejarea infrastructurii maritime în legătură cu riscurile în creștere pentru securitatea țării, se spune într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Londra. 

MSubs urmează să livreze drona Amiralității peste maxim doi ani. Aceasta a avea lungimea de 12 metri, diametrul de 2,2 metri și masa de 17 tone. Va putea parcurge distanțe până la 1.600 de kilometri și ”capabilă de scufundări la adâncimi mai mari decât aparatele existente în prezent” (aspect neprecizat de oficialități).

Citiți și: 
Germania promite Ucrainei drone pe rol de vehicule blindate și tancuri 
Mitropolitul care a sfințit submarinul ”Kursk” binecuvântează soldații ce pleacă în Ucraina

Scopurile dronei vor include, dar nu se vor limita la, cercetarea și monitorizarea mediului subacvatic, depistarea altor submarine și a minelor, transportarea încărcăturilor critice, și posibil participarea limitată la acțiuni combatante – fie în mod independent, fie în cooperare cu nave de la suprafață sau subacvatice.

Amiralitatea britanică promite că viitorul mini-submarin va fi cel mai avansat din punct de vedere tehnologic aparat submersibil construit vreo-dată în Europa. 

Printre proprietățile cei ar putea constitui un avantaj față de submarinele moderne se numără arhitectura modulară a dronei – la aparat pot fi adăugate segmente alternative pentru a-i spori capacitatea sau a modifica scopul misiunii, de exemplu transportarea oamenilor recuperați într-o operațiune de salvare.

Aplicarea principiului de segmentare la viitorul submarin. Imagine: MSubs

De asemenea, vehiculul va putea dispersa drone aeropurtate pentru operațiuni de recunoaștere și supraveghere.

MSubs a construit până nu demult doar aparate submersibile cu destinație civilă, deși modelul ”Pacific 24”, de exemplu, tot autonom, este testat în prezent în activități de căutare și dezamorsare a minelor.

PUBLICITATE



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO