Cele mai vizitate situri web în lume: Un internet dominat de americani și giganți IT


Mediul online număra cel puțin 2 miliarde de situri web și peste 7 milioane de aplicații la începutul anului curent.

Google.com rămâne cel mai popular site web în lume. În fiecare zi acesta este accesat de 3,5 miliarde de ori și rămâne sursa numărul 1 pentru informații în internet. Lunar, Google are 85,1 miliarde de accesări.

Împreună cu platforma video Youtube.com cu 33 miliarde de accesări lunar, care aparține tot companiei Alphabet, cele două situri înregistrează împreună mai mult trafic decât următoarele 48 de situri dintr-un top-50 alcătuit de SimilarWeb, o companie israeleană specializată pe analiza traficului web și performanța siturilor. 

Structura pieței celor mai populare situri în lume în decembrie 2022. Imagine: VisualCapitalist.com

Potrivit sursei citate, pe locurile 3, 4 și 5 la începutul anului 2023 se aflau trei rețele sociale, respectiv – Facebook.com (17,8 miliarde accesări lunar), Twitter.com (6,8 miliarde) și Instagram.com (6,1 miliarde). Aceste situri au păstrat aceleași poziții ca și în ultima lună a anului trecut. 

Pe locul 6 este Wikipedia, care s-a schimbat cu locurile cu Baidu, un motor de căutare chinez (locul 7).

Citiți și: 
[video] Ce este Brainscores și cât de multă încredere trebuie de avut în jocurile trivia

Printre rețelele sociale prezente în lista celor 50 cele mai vizitate situri se numără WhatsUp (2,9 miliarde, locul 11), TikTok (1,8 miliarde, locul 18), Reddit (1,7 miliarde, locul 19), LinkedIn (1,6 miliarde, locul 21), Vkontakte (1,4 miliarde, locul 24), Discord (1,1 miliarde, locul 35), Pininterest (1 miliard, locul 36), și OK.ru (locul 50).

Circa 3,8 miliarde de oameni sunt activi pe rețelele sociale.

Sunt populare și siturile pentru adulți – xVideos (Cehia), PornHub (Canada), XNXX (Franța), xHamster (Cipru), și RealSrv (SUA), care ocupă locurile 10, 11, 14, 17 și 39, respectiv.

High Tech domină

Jumătate din siturile ce s-au calificat în acest top sunt operate de giganți din domeniul IT, gen Alphabet, Meta, Microsoft. 

În topul 50 compania Microsoft are 5 situri: Microsoft.com (locul 38), MSN.com (locul 37), Bing.com (33), MicrosoftOnline.com (28) și Office.com (22). Meta și-a adjudecat locurile 3 (Facebook), 5 (Instagram), și 11 (WhatsUp).

  • Netflix, o platformă de streaming pentru filme, este pe locul 20.
  • Zoom.us, care în 2021 (perioada pandemiei COVID-19) s-a situat pe locul 15, în ianuarie 2023 a fost pe locul 41.
  • Portalul de rezervări online Booking.com a avansat cu 11 poziții, până la locul 63.
  • Platformele de comerț online Amazon și eBay sunt pe locurile 13 și 49, respectiv. Aliexpress, o platformă similară chineză, este și ea în top 100.
  • Din listă celor mai grei 50 au plecat Walmart și PayPal, dar încă se regăsesc în top 100.

Prezența mass media este limitată la CNN, FoxNews, New York Times. 

Prezența americană este copleșitoare

Analizate după criteriul geografic, pe circa 30 de locuri în top-50 sunt situri americane, adică având înregistrarea afacerii în SUA. Tot ele controlează cel mai mare volum de trafic – peste 90%. Siturile chineze și rusești ocupă liniile a 2-a și a 3-a, respectiv, din punct de vedere geografic.

OpenAI.com, care a făcut furori cu programul de inteligență artificială ChatGPT, a avansat în ianuarie cu 54 de poziții până la locul 53. Printre altele,

ChatGPT are propriul top-10 al popularității siturilor, iar tabelul este dominat de siturile Alphabet: Google, YouTube, Facebook, Amazon, Baidu, Wikipedia, Tencent QQ, Reddit, Taobao, și Netflix. OpenAI face referință la Alexa, o altă firmă de analiză a traficului web.

De notat că SimilarWeb nu a inclus în listă siturile care generează trafic din aplicații. Compania actualizează analiza performanței siturilor web și traficul online în fiecare lună. News-Cafe.eu a extras datele pentru ianuarie și le va compara cu datele de la sfârșitul anului. Conținutul oferit de SimilarWeb este contra plată și încurajăm cititorii să facă donații pentru a ne ajuta să cumpărăm conținut premium, care va fi livrat gratis cititorilor noștri.

Aplicațiile

Potrivit portalului BuildFire, în medie o persoană care folosește smartfon sau tabletă deschide 10 aplicații pe zi sau circa 30 de aplicații pe lună. În lume există 6,3 miliarde de utilizatori de smartfoane și 1,14 miliarde de utilizatori de tablete. 

Pe platformele de găzduire a aplicațiilor și jocurilor sunt peste 7 milioane de programe de acest fel. GooglePlay și AppStore sunt cele mai mari platforme de unde pot fi descărcate majoritatea aplicațiilor și jocurilor pentru telefoane mobile – 2,87 milioane și 1,96 milioane, respectiv. Statistica completă despre aplicații este disponibilă pe platforma BusinessofApps.com, structurată într-un raport ce costă 99$. 

Pe de altă parte, Statista.com, un portal de statistică globală, estimează că în anul curent numărul de aplicații și jocuri pe GooglePlay a depășit 3,04 milioane, iar pe AppStore – 2,09 milioane.

De notat că statisticile de mai sus nu includ și programele pentru uz guvernamental, industrial, comercial sau de altfel, și nici aplicațiile personalizate pentru uz intern sau secret, în baza cărora funcționează multe servicii publice și afaceri. 

PUBLICITATE



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO