De ce Rusia s-a retras din Tratatul privind reducerea armelor nucleare START


Putin a testat o rachetă balistică intercontinentală în ajunul adresării oficiale către națiune.

În timp ce președintele Joe Biden îl vizita pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, liderul de la Kremlin își anunța pe 21 februarie compatrioții că Federația Rusă a suspendat participarea în activitățile prevăzute de Tratatul START, un document ce presupune reducerea și inspectarea arsenalului nuclear rus și american. 

Mai mult, în ajun Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală capabilă de a purta focoase nucleare. Acest fapt nu a constituit un secret, deoarece țara care efectuează astfel de teste este obligată să informeze aliații și mai ales adversarii că este vorba despre un test și nu un atac – în caz contrar lansarea poate fi interpretată ca o acțiune ostilă, cu consecințe grave pentru părți. Chiar și Coreea de Nord avertizează vecinii și marile puteri despre testele planificate, pentru a evita un eventual răspuns militar.

Citiți și:
Fostul șef al CIA: NATO va trebui să răspundă, dacă Putin lansează un atac nuclear

Astfel, Rusia a efectuat săptămâna trecută o lansare de test a rachetei ”Sarmat”, cunoscută în Occident sub codul ”Satana 2”, care este capabilă să lovească ținte la o distanță de 11.000 km.

Prezentat publicului în anul 2016 ca succesor a rachetei balistice ”R-36M Voevoda”, proiectilul balistic ”Sarmat” poate lansa focoase nucleare cu masa de 100 tone.

Și aici intervine momentul interesant. Vladimir Putin, care nu ratează vreo ocazie să ridice în slăvi echipamentele militare ruse și mai ales să zângănească cu armele nucleare, sau să se laude cu ocazia unui nou test reușit, n-a scăpat un cuvânt despre lansarea ”Satanei” în adresarea sa către națiune.

Experții militari citați de postul de televiziune CNN au ajuns la concluzia că testul a fost nereușit și Putin a decis să treacă sub tăcere acest eveniment jenant. În schimb i-a informat pe membrii elitei prezente în sala mare a Kremlinului că Rusia abandonează colaborarea în programul START 2. În opinia multor observatori occidentali, acest lucru nu reprezintă o amenințare la adresa securității, deoarece Rusia nu are potențial economic pentru a-și restabili sau moderniza arsenalul nuclear. 

În ultimii ani forțele armate ruse s-au confruntat cu o serie de eșecuri în timpul testării demonstrative a armelor noi sau vechi, printre cauzele principale fiind corupția endemică și înapoierea tehnologică.

Citiți și: 
[video] Câte focoase nucleare are Putin în realitate

Iulia Latînina, o jurnalistă a publicației ”Novaya Gazeta”, care este interzisă în Rusia, a reamintit fanilor pe rețelele sociale că START 2 prevede inspectarea reciprocă a puțurilor pentru rachete și, în cazul în care reprezentanții SUA vor inspecta depozitele pentru păstrarea rachetelor strategice și instalațiile de lansare a acestora, ei vor înțelege la ”la Putin nimic nu mai poate zbura”.

Acesta ar fi motivul real pentru care Moscova se retrage dintr-un tratat semnat inițial de Boris Ielțin și George Bush în anul 1993, crede ea.

Anterior și fostul consilier al președintelui Zelenski, Alexei Arestovici, a menționat că Rusia sperie lumea cu arme pe care în realitate nu le are. ”Țarul este gol, de fapt”, a spus el.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO