Cercetătorii Universității Curtin din Australia afirmă că toate continentele planetei noastre vor fuziona în următorii 300 milioane de ani, iar mișcarea de contopire și despărțire a scoarței terestre este un proces ciclic.
În ultimele două miliarde de ani uscatul a format un supercontinent odată la 600 milioane de ani, se spune într-un comunicat al instituției, ultimul fiind Pangea. Următorul care va apărea a fost deja botezat Amasia; acesta va lichida Oceanul Pacific.
Pentru a stabili intervalul de timp al ciclului și a afla în ce mod au fuzionat continentele în trecut, cercetătorii au folosit modelarea geodinamică 4D a plăcilor tectonice ale Pământului.
Unul dintre modelele acceptate de fuziune este introversiunea. Aceasta are loc când continentele se închid deasupra unui ocean intern, format după destrămarea supercontinentului anterior. La capătul opus se află extroversiunea, potrivit căreia continentele se apropie pentru a închide un superocean.
Autorii cercetării au descoperit că forța litosferei oceanice determină ce model va influența fuziunea declanșată deja. Ei au ajuns la concluzia că este vorba despre extroversiune – anume ea va fi responsabilă de formarea următorului supercontinent.
În cazul dat, Pacificul este fostul superocean, anterior acesta făcând parte din superoceanul Panthalassa - mult mai mare - care înconjura supercontinentul vechi Pangea.
”Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia, deoarece unii cred că Oceanul Pacific se va închide (spre deosebire de oceanele Atlantic și Indian) atunci când America se va ciocni cu Asia. Noi anticipăm, de asemenea, că Australia va juca un rol în acest eveniment important pentru Pământ, ciocnindu-se mai întâi cu Asia și apoi conectând America și Asia odată ce Oceanul Pacific se va închide”, se mai spune în comunicatul universitar.
Teoria savanților de la Universitatea Curtin este doar una dintre câteva care circulă în comunitatea geologilor. O altă ipoteză este că supercontinentul va fuziona închizând Oceanul Atlantic și Oceanul Indian, adică mișcarea va avea loc în direcția opusă, iar timpul rămas până la finalizarea procesului cuprinde 250 milioane de ani.
În 2018, revista ”National Geographic” a publica un articol pe marginea studiului cu privire la fuzionarea conform modelului de introverversiune, cu formarea supercontinentului Pangea Proxima.
Deocamdată niciuna dintre tabere nu au un răspuns definitiv privind locul de ”întâlnire” a continentelor sau suprafața ce va supraviețui impactului ca rezultat al mișcărilor tectonice.
Concluziile cercetătorilor australieni se conțin într-un studiu publicat în revista de știință ”National Science Review” în decembrie 2022.
Salut, dragă cititor. Ajută-ne să menținem acest site cu tematica științelor și tehnologiilor pe linia de plutire. O persoană informată este mai bogată și mai fericită. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:
În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass mediaVom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media.