[video] De ce Putin preferă să călătorească cu trenul blindat


Trenul a fost fabricat de un prieten al liderului rus și a costat cât două tancuri ”Leopard 2”.

Construit în anii 2014-2015, trenul special prezidențial a început să fie activ folosită de Vladimir Putin în a doua jumătate a anului 2021, când armata rusă se pregătea de invazia la scară largă în Ucraina.

Compania care operează această garnitură de vagoane și locomotivele – Grand Service Express – aparține lui Kirill Kovalciuk, nepotului lui Iurii Kovalciuk, un miliardar rus care este acționarul principal al băncii Rossia și un prieten apropat al președintelui Putin. Tot Kovalciuk gestionează palatului pompos construit pentru liderul de la Kremlin în Gelendjik, scrie Centrul Dossier, care întrunește o echipă a jurnaliștilor de investigație. https://dossier.center/train/

Potrivit Dossier, care face referință la surse apropiate administrației prezidențiale, Putin utilizează trenul blindat pentru deplasări în interiorul țării, inclusiv face naveta între reședințele sale din Moscova și Valdai.

Trenul special blindat, tras de trei locomotive. Imagine: Dossier

Trenul special nu se deosebește vizual de alte garnituri – vagoanele sunt vopsite în aceleași culori și au același design ca și vagoanele pentru pasagerii ordinari. Totuși, ele se deosebesc în multe privințe. În primul rând, vagoanele din trenul prezidențial sunt blindate, sunt dotate cu sisteme de comunicare moderne, au mobilier de lux și sunt întreținute în curățenie ideală.

Trenul are un vagon de dormit – cu cabinet de lucru, un vagon pe rol de sală de ședințe, un alt vagon pentru anturajul șefului, și un vagon ticsit cu echipamente de comunicare. Vagoanele folosite de dictator au 6 osii, ca la marfarele care transportă greutăți mari, fapt ce sugerează că ele sunt blindate. În Rusia, la trenurile de pasageri obișnuite vagoanele au câte 4 osii.

Motivul principal pentru care Putin evită zborurile cu avionul, atunci când este posibil, și ia trenul, ține de securitatea personală a președintelui, notează Dosier. După începutul războiului în februarie 2022, Putin a devenit și mai paranoic decât a fost și a făcut din siguranța personală prioritatea națională numărul 1. El se teme, în particular, că forțele ucrainene sau NATO ar putea doborâ avioanele oficiale ruse. Este același motiv pentru care Putin a ordonat să fie instalate sisteme de apărare anti-aeriană în Moscova și în apropierea reședințelor sale oficiale.

Citiți și: 
Ce zestre i-a dat Putin fostei soții, care s-a recăsătorit [partea 1]

De asemenea, avioanele pot fi ușor urmărite cu ajutorul radarelor, sistemelor de poziționare globală și aplicațiilor cu destinație civilă. În prezent nu există aplicații de urmărire a circulației și aflări trenurilor în Federația Rusă. 

Centrul Dossier a mai descoperit că administrația prezidențială are, de fapt, 2 trenuri blindate speciale la cheremul lui Putin și a prim-ministrului (Mihail Mișustin). Proprietarii acestora sunt offshore-urile Sorena Investment Lld. din Cipru și Piper Participation Corp din Insulele Virgine Britanice.

Iurii Kovalciuk este suspectat că controlează aceste firme din umbră. Structurile lui gestionează proprietățile atribuite neoficia lui Puțin – reședințe, iahturil, mijloacele de transport.

Costul de fabricare a fiecărui tren ajunge la un miliard de ruble (peste 12,6 milioane euro), precizează Dossier. Tot atâta costă două tancuri germane ”Leopard 2”, considerate printre cele mai bune în lume la moment.

De notat că printre liderii care sunt cunoscuți pentru călătoriile frecvente cu trenul se numără dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. 



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO