A fost deconspirată o schemă româno-moldovenească cu criptovalutele


Prejudiciul cauzat de organizatorii fraudei – tineri de 20-30 de ani – ajunge la cca 320.000 euro.

Procurorii și polițiștii din România și Republica Moldova au desfășurat percheziții și rețineri a presupușilor autori ai unei scheme transfrontaliere cu criptovalutele în 14 localități, inclusiv 3 pe malul stâng al Prutului – Chișinău, Ungheni și Fălești.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) din Chișinău au dispus plasarea în arest a 21 de persoane în ambele state, majoritatea lor fiind tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, iar unii fiind studenți.

Potrivit PCCOCS, prejudiciul cauzat de schema româno-moldovenească cu criptovalutele, pusă pe picioare în anul 2020, constituie aproape 320.000 euro sau peste 1,5 milioane RON. 

În timpul raidurilor au fost sechestrate cartele bancare, telefoane mobile, stickere electronice, și alte obiecte ce îi inculpează pe suspecți. De la presupusul organizator al schemei a fost ridicat un automobil în valoare de 40.000 euro.

Anchetatorii afirmă că grupul din spatele schemei se ocupa cu înșelarea cetățenilor români prin intermediul rețelelor sociale, cu scopul de a obține bani de la victime sub pretextul unui profit ce poate ajunge până la 100% din suma investită. Suspecții au creat conturi false în rețelele sociale, conectate la firme inexistente, și rulau campanii publicitare pentru a atrage clienți pe platformele investiționale pretinse.

Anchetatorii au identificat cel puțin 32 de victime, printre acestea fiind și adolescenți care și-au convins părinții să participe la preudo-investiție. Infractorii inițial solicitau sume mici, pe care le restituiau cu o dobândă de 18% pe zi, pentru a convinge investitorii că este vorba despre operații financiare solide. După ce câștigau încrederea victimelor, ei cereau sume mai mari și promiteau să folosească investițiile la tranzacționarea criptovalutelor pe bursele specializate, cu achitarea ”profitului” în maxim două luni.

Citiți și:
[video] Cine este ”regina cripto” și de ce o caută FBI

Bani, însă, erau transferați în conturi bancare în Republica Moldova, unde erau spălați pentru a camufla originea lor și ulterior ajungeau în conturi în Uniunea Europeană.

Operația de dezmembrare a grupului infracțional transfrontalier s-a desfășurat cu asistența agenției Eurojust a Uniunii Europene și a Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii – (SELEC). Eurojust, care a asigurat finanțarea operației și a oferit suport juridic, a precizat că în România schema cu criptovalutele funcționa în Timișoara, Iași, Brașov, Constanța și Hunedoara. 



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO