În 2021 Kremlinul urzea să acapareze și Belarus, la pachet cu Ucraina

O anchetă a jurnaliștilor de investigație a descoperit documente care îl culpabilizează pe Putin de pregătirea integrării belorușilor în Rusia, împotriva voinței lor.

Centrul ”Dossier”, o publicație independentă rusă, în colaborare cu colegii de la agenția ”Delfi” din Estonia, ziarul ”Kyiv Independent” din Ucraina, Centrul de Investigații din Belarus, portalul american ”Yahoo News”, ziarul german ”Süddeutsche Zeitung”, posturile audiovizuale ”Westdeutscher Rundfunk” și ”Norddeutscher Rundfunk” din Germania, cotidianul suedez ”Expressen”, portalul polonez ”Frontstory” și inițiativa grupului de la Visegrad ”VSquare” au lansat o anchetă comună despre intenția regimului lui Vladimir Putin de a ocupa și integra Republica Belarus în Federația Rusă.

Ocuparea și integrarea ulterioară urma să aibă loc la pachet cu Ucraina, însă treptat, fără vărsare de sânge, dar și fără a consulta opinia alegătorilor beloruși.

Kremlinul a formulat sarcinile necesare pentru a-și atinge scopul într-o foaie de parcurs secretă, cu concursul consilierilor administrației prezidențiale în colaborare cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), Serviciului de Informații Externe (SVR), Direcția Principală de Informații (GRU) și Statul Major al forțelor armate, se spune în investigația publicată pe 20 februarie 2023. 

Cu un an până la începutul războiului în Ucraina, conducerea de la Moscova planifica, printre altele, să adapteze legislația belarusă la rigorile ruse, inclusiv să declare rusa ”limbă oficială primară”, să infiltreze agenți în aparatul politico-administrativ al țării pentru a controla politica externă, să majoreze prezența militară pe teritoriul Belarus, și să împartă pașapoarte rusești cetățenilor țării vecine.

Toate sarcinile urmau să fie bifate ca executate până în anul 2030 inclusiv.

”Strategia de integrare”

Nu este secret că Moscova și Minsk au semnat câteva zeci de acorduri privind integrarea celor două țări într-un stat confederativ, în care Belarus ar păstra un grad înalt de libertate privind gestionarea problemelor interne și a politicii externe. Sunt virale și declarațiile contradictorii ale dictatorului Alexandr Lukașenko despre necesitatea respectării independenței Republicii Belarus și integrarea ”mai profundă” a celor două state, contrar doctrinei moscovite despre existența unui singur stat sub un singur lider.

Integrarea cu Rusia pune sub semnul întrebării independența Republicii Belarus. 

Nu este clar dacă conținutul ”strategiei de integrare”, pregătite în cabinetele din Moscova, a fost coordonat cu Lukașenko și care este reacția lui la planul de cotropire de facto a Republicii Belarus de către vecinul din est, dar cert este că liderul de la Minsk nu va critica în public o astfel de inițiativă de la singurul său aliat. Lukașenko îi datorează lui Putin menținerea la putere în Belarus și libertatea sa fizică, literalmente.

În anul trecut, secretarul Statului Unional Rusia-Belarus Dmitri Mezențev a anunțat că partea rusă a elaborat un nou pachet de programe privind integrarea celor două țări, suplimentar la 28 de programe adoptate deja în 2019. Kremlinul, însă, a folosit acest pachet ca acoperire pentru a-și promova intențiile reale vis-a-vis de Belarus, și anume absorbția treptată a țării vecine, care urma să fie lipsită de suveranitate într-un final și transformată într-o provincie rusă, cu exercitarea controlului asupra afacerilor politice, economice și militare la Moscova, scrie Dossier.

Putin & Co. sperau că ”operația specială militară” în Ucraina se va încheia într-un timp scurt și pe valul euforiei în legătură cu ”victoria strălucită” va prelua frâiele conducerii în Minsk, au comunicat jurnaliștilor sursele din serviciile de informații care au confirmat autenticitatea documentului.

De notat că, în pofida semnării primului acord de formare a statului unional la sfârșitul anilor 90, încă în perioada lui Boris Elțin, Lukașenko a evitat să facă pași concreți în direcția dată timp de peste 20 de ani. Pe de altă parte, dictatorul belarus a folosit angajamentul de apropiere cu Rusia pentru a cerși de la ruși gaze naturale mai ieftine, exporturi fără taxe vamale, credite preferențiale și alte avantaje economice.

Totodată Lukașenko a șantajat Moscova cu apropierea de Occident sau colaborarea cu China, de exemplu, cu scopul de a tempera zelul de integrare al rușilor. Această tactică a funcționat până în 2021, când răbdarea lui Putin a crăpat și liderul rus a dat ordin să fie elaborat un plan secret cu denumirea oficială ”Scopurile strategice ale Federației Ruse în direcția belorusă”, fără a-și consulta partenerul.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment




Advertisement

Advertisement

Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO