În anul 2023, potrivit unui raport cu privire la industria roboticii submersibile (Underwater Robots Market), cererea mare pentru aparate destinate activităților în adâncurile mărilor și oceanelor va favoriza un comerț în valoare de 1,2 miliarde dolari SUA cu roboți submersibili.
Creșterea anuală va constitui 13,7% și va culmina cu o piață evaluată la 4,3 miliarde USD până la sfârșitul anului 2033. Cea mai mare creștere va fi consemnată în China – aproape 19%.
Citiți și:
[2 video] Cum se descurcă un robot biped pe șantierul de construcții
Autorii raportului explică această performanță prin cererea în creștere pentru roboți dotați cu camere, lumini, sisteme de comunicare și brațe necesare la explorarea zonelor cu acces dificil în mările și oceanele planetei.
Astfel de roboți sunt așteptați cu disperare în comunitatea de știință, care studiază schimbările compoziției apei, dar mai ales în domeniul militar, unde au tehnologiile au intensificat pericolele unor atacuri operate din adâncuri. Totodată, roboții sunt extrem de întrebați de către companiile gazo-petroliere și de comunicații, pentru lucrări de instalare (cabluri, țevi), reparație și întreținere.
Scopurile pentru care sunt utilizate aparatele submersibile mai includ dezvoltarea infrastructurii subacvatice, recuperarea navelor scufundate, explorarea geologică.
Roboții submersibili moderni pot coborî la adâncimi până la 6.000 metri.
În prezent industria producătoare de roboți submersibili se confruntă cu un deficit acut de semiconductori și procesoare, fapt ce descurajează apariția unor dezvoltatori noi pe piață. Companiile existente, pe de altă parte, sunt nevoite să majoreze prețurile și să livreze produsele cu întârziere. Prețul unui submersibil cu masa de 10 kg și lungimea de 50 cm, gestionat de la distanță, pornește de la $2.700-3.000, iar un aparat autonom cu aceleași specificații este cu 10-20% mai scump.
Pe fundalul acestor probleme, notează autorii raportului, creșterea anticipată de aproape 14% anual este un semnal că industria a depășit etapa stagnării.
Cei mai cunoscuți producători de aparate submersibile – cu excepția submarinelor militare – sunt Oceaneering International, Bluefin Robotics, International Submarine Engineering, Schilling Robotics, Saab, Inuktun Services, Atlas Maridan APS, Deep Ocean Engineering, Soil Machine Dynamics și TechnipFMC. Majoritatea lor sunt din America de Nord și Europa.
Citiți și:
[video] Un robot a efectuat prima intervenție chirurgicală fără asistența medicilor