[video] Ce este Starline și când Google va face public proiectul?


Gigantul IT testează în prezent cabine pentru apeluri video 3D, dar nu se grăbește să le livreze pe piață.

Videoconferințele sunt foarte întrebate într-o varientate mare de domenii, inclusiv în justiție, când prezența fizică a unor martori este imposibilă sau periculoasă, în afaceri sau relații publice – de exemplu, discuțiile cu angajații sau colegii, comerț, medicină, învățământ, etc.

Projectul Starline al companiei americane Google ar putea transforma profund industria serviciilor de comunicare, oferind oamenilor posibilitatea să discute față în față în timp ce se află departe unul de altul.

Deși tehnologia de videoconferințe nu este nouă, Google a împins-o la un alt nivel: Starline folosește imagini 3D, camere de înaltă rezoluție, senzori de profunzime personalizați și o cabină unde apare celălalt interlocutor, fapt care dă impresia că persoana cu care comunică cineva se află dincolo de ecran, în carne și oase.

Comunicarea 3D simulează practic prezența interlocutorilor în aceeași încăpere. 

Aceste caracteristici creează o experiență realistă pentru interlocutorii din ambele părți ale ecranului, fără a fi nevoie de căști de realitate virtuală sau augmentată. De notat că Meta, care deține rețeaua socială Facebook, încearcă să dezvolte servicii de comunicare 3D anume prin căști VR și AR.

Proiectul Starline a fost testat la companii precum Salesforce, WeWork, T-Mobile și Hackensack Meridian Health. Compania a invitat peste 100 de parteneri să încerce tehnologia și să ofere feedback. Google a instalat, de asemenea, câteva cabine de acest fel în oficiile proprii.

După anunțarea planurilor privind dezvoltarea programului de comunicare 3d în 2021, Starline a devenit în anul trecut un proiect învăluit de mister. TechCrunch și Mashable au scris că toate echipamentele legate de acest proiect au fost mutate într-o locație nouă, numită ”Area 120”, iar jumătate din experimentele tehnologice în acest laborator IT au fost suspendate, cel mai probabil din cauza schimbării priorităților în contextul economic actual.

Citiți și:
[video] Căști de realitate virtuală care simulează senzația atingerii

Tehnologia pare ruptă din filme science fiction și are perspective, potrivit impresiilor lăsate de persoanele care au încercat-o, dar Google până acum nu a publicat vreun plan cu privire la comercializarea ei sau cel puțin termenii de lansare pe piață.
Nu există nici informații cu privire la costurile de achiziție și întreținere a cabinelor 3D, având în vedere că sunt necesare câteva camere conectate la un computer care procesează datele în timp real.

Programele existente la moment, gen Zoom, par să satisfacă cerințele consumatorilor în realitatea 2D. Chiar și Google are un program similar – Meet – și soarta acestuia va deveni incertă odată cu tranziția la 3D.

Dat fiind tăcerea în privința Proiectului Starline, se pare că Google a decis să conserveze tehnologia pentru timpuri mai bune. Atenția principală a lumii, inclusiv a conducerii Alphabet, compania-părinte a gigantului Google, s-a îndreptat spre inteligența artificială.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO