În 1864 scriitorul francez Jules Verne a publicat romanul de aventură ”Călătoria spre centrul Pământului”, o fantezie despre descoperirea unei lumi și a unui ocean planetar sub crusta Pământului. Monseur Verne s-a dovedit a fi un profet.
Existența unui ocean în mantaua planetei noastre deja nu este o noutate – despre asta s-a scris amănunțit în revistele de știință în anul 2014. De atunci cercetătorii au încercat să cuantifice volumul de apă în așa-numită ”zonă de tranziție” între mantia superioară și mantia inferioară a Pământului, un strat la adâncimea între 410 și 660 km.
De atunci numărul de oceane suspectate de a exista în mantaua planetei a crescut la 6.
Citiți și:
Nucleul Pământului pare să fi încetat să se răsucească
Continentele Pământului vor fuziona și vor închide un ocean întreg
O echipă a oamenilor de știință notează într-un comunicat că, după analiza unui diamant extrem de rar, format la o adâncime de cca 660 km sub statul african Bostwana, între mantia superioară și cea inferioară a Pământului, în așa-numita regiune de tranziție, există un volum enorm de apă și dioxid de carbon decât s-a crezut până acum.
Rezultatele cercetării, sistematizate într-un studiu publicat de Institutul de Geo-Științe al Universității Goethe din Frankfurt în revista ”Nature Geoscience”, ar putea avea implicații profunde privind înțelegerea noastră despre ciclul apei și modului în care planeta a evoluat într-o lume oceanică – așa cum o cunoaștem astăzi – în ultimii 4,5 miliarde de ani.
„În acest studiu am demonstrat că zona de tranziție nu este un burete uscat, ci deține cantități considerabile de apă...
[…] ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de ideea lui Jules Verne despre un ocean în interiorul Pământului”, se spune în comunicatul institutului german.
În timp ce acest vast rezervor este probabil un nămol întunecat de sedimente și rocă hidratată - și este supus unor presiuni aproape de neconceput – ca volum total el poate avea proporții extraordinare, conținând cantități uriașe de apă și CO2.
Ceea ce nu era clar până este volumul care intră în zona de tranziție sub formă de minerale și carbonați mai stabili, sau hidratați, și, prin urmare, nimeni nu putea răspunde la întrebarea ce cantități de apă sunt stocate acolo.
Răspunsul este următorul: un volum de cca 6 ori mai mare decât se conține în toate oceanele de pe Terra.
Diamantul analizat de membrii echipei provine dintr-o regiune din mantaua Pământului, unde există cele mai multe depozite de ringwooditul - un mineral care se formează doar sub presiuni și temperaturi înalte în mantaua Pământului, dar care poate reține apa destul de bine.
De aici vine și argumentul principal – dacă diamantul conține ringwoodit, prin urmare, acolo este și multă apă.
În 2014, adâncurile Braziliei a fost descoperit un alt diamant, cu aceleași proprietăți, fapt ce exlude coincidența și vorbește despre un fenomen global.
Rămâne de văzut dacă se va găsi printre oameni un Elon Musk care ar lansa o călătorie reală în stil Jules Verne.