Răspunsul lui Apple la Chrome, browserul lui Google, este Safari; la telefoane mobile iOS îi dă coate sistemului operațional Android; Apple Maps încearcă să rupă din piața acaparată de Google Maps; Gmail vs Apple Mail, și tot așa mai departe.
Ceea ce, însă, îi lipsește companiei Apple este un motor de căutare care ar concura cu Google Search.
Deși Apple are capacitatea de dezvoltare a unui motor decent, sau ar putea cumpăra un motor existent, compania respectivă nu se grăbește să facă acest lucru. Motivul este că browserul Safari folosește ca motor de căutare implicit Google Search. Ceea ce înseamnă că de fiecare dată când un utilizator caută ceva în internet cu ajutorul unui iPhone – inclusiv apelând la ajutorul Siri – solicitarea este procesată de Google, care oferă rezultatele căutării.
Colaborarea dată valorează foarte mulți bani, însă subminează concurența, și acest fapt îngrijorează autoritățile de reglementare din SUA și UE.
Potrivit analyștilor firmei de consultanță Bernstein, în anul 2021, producătorul iPhone va încasa de la Alphabet (Google) 15 miliarde de dolari SUA, cu 5 miliarde mai mult decât în anul precedent. În 2022 suma ar putea să se ridice la 18-20 de miliarde. Apple, practic, face bani cu ajutorul motorului Google.
Microsoft vrea să bage Bing-ul
Corporația Microsoft, printre altele, încearcă de mult timp să integreze motorul propriu de căutare, Bing, în telefoanele Apple.
Subiectul este unul sensibil pentru Apple și Google, care evită să afișeze în public această relație, dar autoritățile responsabile de reglementarea sectorului IT sunt convinse că cei doi sunt implicați în practici anti-concurențiale: când un utilizator folosește browserul pentru căutări, acesta, de obicei, nu-și bate capul ce motor de căutare își face treaba, iar Apple nu se obosește să-l anunțe sau cel puțin să întrebe utilizatorul dacă este de acord cu alegerea producătorului.
În afară de faptul că din ecuație sunt eliminați concurenții, iar utilizatorii sunt induși în eroare (crezând că folosesc aplicații originale), mai este și o problemă de principiu, scrie Forbes: sunt utilizate serviciile Google prin intermediul ecosistemului Apple, fără ca utilizatorii iPhone să fie avertizați despre acest lucru.
Acest moment este în special important pentru cei care sunt îngrijorați de politicile de confidențialitate, or – Google este compania căreia îi pasă cel mai puțin despre intimitatea online a utilizatorilor.
Printre altele, iPhone are încorporat și motorul de căutare DuckDuckGo, care este mai puțin enervant la capitolul confidențialitate.