Donatorii sunt un grup de persoane super-bogate, care încearcă astfel să păcălească moartea. În capul listei sunt Jeff Bezos, fondatorul și directorul Amazon, și miliardarul ruso-israelean Yuri Milner, scrie publicația TechnologyReview.
Compania Altos Labs recrutează în prezent cei mai buni savanți din lume, atrăgându-i cu salarii generoase și oferindu-le libertate maximă în cercetări. Printre cei care au dat acordul să participe la proiectul dat sunt persoane care au figurat în scandaluri publice în legătură cu experimente ilegale sau practici anti-etice.
Juan Carlos Izpisúa Belmonte, de exemplu, biolog la Institutul Salk din La Jolla, California, este cunoscut pentru intenția de a crea o himeră vie dintr-un om și un porc.
Iar Shinya Yamanaka (în imagine), câștigător al premiului Nobel în 2012 pentru cercetări în fiziologie și medicină (progrese în domeniul încetinirii procesului de îmbătrânire), va fi în consiliul consultativ șțiințific.
În căutarea imortalității
Reprogramarea biologică este o metodă de întinerire a celulelor, care ar putea deveni cheia nemuririi sau, mai corect, amortalității. Deși există numeroase startup-uri active în acest domeniu, niciunul dintre ele nu a beneficiat de o finanțare atât de generoasă pe care a primit-o Altos Labs.
Mai mult - savanții angajați la compania respectivă nu vor avea obiective concrete sau termene exacte, scopul fiind ”înțelegerea procesului de întinerire”, după spusele lui Manuel Serrano, fost cercetător la Institutul de Biomedicină din Spania, căruia Altos Labs i-a propus o remunerare de 10 ori mai mare decât decât acesta câștiga la jobul precedent.
Deși căutarea cheilor eternității pare a fi cea mai mare provocare pentru oameni, mai dificil va fi să aflăm răspunsul la întrebarea ”Cine obține accesul la nemurire?” - în cazul în care știința reușește, totuși, să păcălească moartea.