O universitate americană va studia fuziunea dintre corpul uman și tehnologiile robotice


Simbioza omului cu mașinile este promisă ca o soluție pentru prevenirea bolilor și prelungirea duratei vieții, iar în cursa pentru tehnologiile de fuziune s-a inclus și Institutul de Tehnologii din Massachusetts (MIT).

MIT a înființat recent Centrul de Bionică ”K. Lisa Yang” pentru studierea implicațiilor practice de conectarea a exoscheletelor robotice la corpul uman și a interfeței computerizate la creier. Scopul proiectului este de a obține rezultate pozitive la restaurarea funcțiilor fizice și neorologice la persoanele cu dizabilități.

Universitatea a anunțat că inițiativa a devenit posibilă datorită unei finanțări în valoare de 24 de milioane de dolari SUA din partea filantropistei Lisa Yang. Această suma, cel mai probabil, nu va fi suficientă, având în vedere scopul ambițios pe care MIT tinde să-l atingă, însă îi permite să înceapă cercetările în tehnologiile de simbioză om-mașină / inteligență artificială.

Conducerea noului centru va exercitată de profesorul Media Lab Hugh Herr, care însuși are unele membre lipsă și care este un pioner cunoscut în domeniul protezării robotice. Cel mai probabil că unele experimente vor fi efectuatea cu participarea nemijlocită a lui Herr pe rol de subiect al cercetării.

Centrul de Bionică ”Lisa Yang” va avea trei obiective majore. Primul ține de dezvoltarea unui sistem nervos digital sau a instrumentelor care vor permite circumvenția leziunilor cordului spinal, prin stimularea mușchilor care au fost izolați de sistemul nervos central în rezultatul rănilor. O sarcină similară este în proces de implementare la Institutele Feinstein pentru Cercetări Medicale, care testează în prezent tehnologiile de implant nervos.

Al doilea obiectiv este îmbunătățirea tehnologiilor care permit folosirea unui exoschelet de către persoanele afectate de dizabilitate fizică de la naștere.

De asemenea, centrul va studia modurile de obținere a unor membre bionice care pot restabili simțurile tactile.

Centrul de Bionică ”Lisa Yang” este unul dintre zecile de unități similare care se ocupă de cercetări în domeniul simbiozei omului și mașinilor.

Unul dintre liderii domeniului de simbioză om-mașină este compania Neuralink, fondată de miliardarul Elon Musk.



Should Switzerland abandon its neutrality and join NATO?

View all
Yes, it better joins NATO
No, it better remain neutral
It could enhance cooperation with NATO in certain areas