Olanda a decis să restituie aurul scitic Ucrainei


O instanță judecătorească din Olanda a dispus ca aurul scitic din muzeele din Crimeea, expuse în Olanda înainte de anexarea peninsulei de către Rusia în 2014, să fie trimis în Kiev.

Atât reprezentanții guvernului rus, cât și șefii muzeelor care sunt acum sub controlul Moscovei, au insistat ca exponatele din aur aparținând cândva triburilor sciților urmează a fi restituite muzeelor – asta fiind și o condiție a acordului semnat cu gazdele expoziției.

Însă după anexarea peninsulei Crimeea, guvernul ucrainean a transmis formal drepturile de proprietate asupra exponatelor Ministerului Culturii de la Kiev, sub pretextul că teritoriul ocupat nu este recunoscut ca parte a Federației Ruse.

Judecătoria de Circuit din capitala olandeză a emis în 2016 o hotărâre favorabilă Ucrainei, care însă a fost contestată de Rusia, iar pe 26 octombrie 2021 – după cinci ani de examinare a dosarului - Curtea de Apel din Amsterdam a menținut acea hotărîre.

Potrivit postului de televiziune publică din Olanda, în practica internațională exponatele sunt, de obicei, returnate muzeelor de unde au fost aduse.

Totuși, autoritățile ucrainene au confiscat in absentia aurul de la muzeele din Crimeea și l-a transmis pentru păstrare Muzeului de Istorie a Ucrainei, iar judecătorii au recunoscut dreptul statului în circumstanțele în care i-a fost răpită o parte din teritoriu.

”Interesele culturale ale țării sunt mai presus decât interesele muzeelor”, se spune în partea motivațională a hotărârii, citată de televiziunea publică olandeză.

Ucraina a fost obligată, totuși, să restituie exponatele din aur scit muzeelor din Crimeea după ”soluționarea conflictului” în jurul statutului juridic al peninsulei.

Pănă a fi expus în Olanda, aurul scit a fost găzduit de Germania, unde a trezit un interes mare din partea publicului. În total, 4 muzee din Crimeea și unul din Kiev au contribuit exponate pentru expoziții în Uniunea Europeană. Este vorba de obiecte în valoare de milioane de euro, fără a ține cont de valoarea culturală inegalabilă a acestora.

Dacă președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a arătat mulțumit de decizia olandezilor, liderul administrației din Crimeea Serghei Axenov s-a arătat foarte dezamăgit, numind-o ”atac raider”.

Sciții au fost un popor nomad cunoscut pentru raidurile crude în Europa de Sud-Est. Au trăit în secolele 6-3 Î.H. pe teritorii care astăzi intră în componența Ucrainei, Republicii Moldova și României.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO