Moratoriul a fost decretat pentru a permite părților să negocieze o soluție de compromis privitor la marcaj, scrie European Supermarket Magazine.
Potrivit legii nr. 345-FZ, care a fost promulgată de președintele Vladimir Putin pe 2 iulie curent, producătorii de vinuri străini – incusiv vinificatorii de Champagne – nu mai au dreptul de a menționa denumirea respectivă în grafia chirilică pe eticheta sticlei, acest drept fiind rezervat doar pentru produsele din Rusia. În loc de “ shampanskoye”, francezii urmau să indice ”vin spumant”.
Decizia Moscovei a înfuriat viticultorii, vinificatorii și comerianții din Franța care s-au grupat în jurul denumirii geografice Champagne – aceștia au instituit boicotarea pieții din Federația Rusă.
Asociația CIVC a cerut membrilor săi să se abțină de la exporturi în Rusia până la retragerea legii din circuitul juridic, însă raționamentele economice au prevalat și o parte din companii au reluat exporturile pe 15 septembrie.
Guvernul de la Paris a avertizat, de asemenea, că va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului pentru a forța rușii să anuleze legea, pe motiv că încalcă o serie de tratate comerciale internaționale.
Deși unele oficialități de la Paris au interpretat acest eveniment ca pe o victorie, fie și provizorie, presa anglofonă presupune că moratoriul are legătură cu sărbătorile de iarnă: mulți ruși – inclusiv și mai ales politicieni și funcționari publici – au făcut comenzi importante de vinuri Champagne veritabile, care sunt de o calitate superioară față de “ șampania” autohtonă.
Viceministrul pentru Comerț al Franței, Franck Riester, și-a exprimat satisfacția într-un mesaj pe Twitter: ”...după numeroase schimburi, Rusia a instaurat un moratoriu asupra implementării legii vinurilor, până la 31 decembrie. Noi vom continua eforturile pentru a ne proteja exportatorii pe termen lung”.
Autoritățile franceze speră să convingă Moscova să respecte mărcile comerciale în baza zonelor geografice de producere.
Conflictul comercial franco-rus este monitorizat și de Uniunea Europeană. În septembrie Curtea de Justiție a UE a dat dreptate producătorilor francezi, doar că Rusia nu recunoaște hotărârile instanțelor comunitare europene.