Telescopul Hubble va avea un partener mai mare în cosmos


Agenția spațială americană NASA va lansa pe 18 decembrie 2021 un nou telescop în cosmos, care se va alătura telescopului autonom Hubble pentru explorarea Universului.

Aparatul numit în cinstea lui James Webb, un fost director al NASA, are dimensiuni cât jumătate dintr-o navă de pasageri Boeing 737 și a costat contribuabilii 10 miliarde de dolari. Telescopul Webb (JWST) va orbita Pământul la distanța de 1,6 milioane de kilometri.

JWST este un telescop de nouă generație și se va alătura legendarului telescop Hubble – cel mai avansat instrument de observare a cosmosului construit vreodată (cu excepția JWST), care a trimis pe terra imagini fără precedent din adăncurile cosmosului. Cele două aparate au abilități diferite și astfel nu se pune problema de înlocuire a lui Hubble.

Telescopul Webb și Telescopul Hubble (dreapta). Imagine: NASA

Cu timpul, însă, JWST îl va succeda, datorită abilităților de a ”vedea mai mult și mai bine”, potrivit NASA. Și asta pentru că Telescopul Webb are oglinzi mai mari decât Telescopul Hubble: 6,4 metri vs. 2,4 metri, dar și tehnologii mai noi.

Cu ajutorul lui Webb savanții speră să ajungă la primele particule de lumină emise după Marea Explozie despre care se crede că a dat naștere Universului.

Compararea dimensiunilor oglinzilor Hubble (stânga) și Webb. Imagine: NASA

Jean Creighton, astronom și director al Planetariumului Manfred a Universității Wisconsin–Milwaukee, a menționat că Webb va capta mai multă lumină decât Hubble, iar acest fapt este crucial pentru observarea celor mai timpurii stele și galaxii. ”E ca și cum am privi în trecut... vom vedea primele stele și galaxii care au existat vreodată. Hubble nu a putut să ne ajute în acest sens”, a spus el.

Telescopul Hubble poate ”vedea” lumina de acum 12,7 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că particulele ejectate timp de 1 miliard de ani după Big Bang rămân invizibile. Telescopul Webb va recupera acest handicap. De asemenea, Hubble vede în fond lumina obișnuită, pe care o vedem și noi oamenii, iar Webb este capabil să vadă în infraroșu la distanțe mari, fără ca praful sau gazul cosmic să constituie un obstacol.

Nebuloasa Carina în lumina vizibilă (stânga) și infraroșu. Imagine: NASA

De asemenea, Webb va continua misiunea lui Hubble de a căuta exoplanete unde ar putea exista sau care ar putea găzdui viață. Pănă în prezent Hubble a identificat peste 4.500 de astfel de planete, însă calitatea imaginilor despre ele lasă de dorit. Webb va putea analiza în detaliere mai mare compoziția acestora.

Singura problemă majoră pe care o văd specialiștii de la NASA este că, fiind la o distanță mai mare de Pământ, va fi aproape imposibil de trimis pe cineva să repare Telescopul Webb în cazul unei avarii.

Sursa: Mashable.com



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO