Cercetările efectuate într-o regiune din Patagonia unde au fost găsite rămășițe ale familiei Mussaurus Patagonicus, inclusiv ouă fosilizate, sugerează faptul că unele familii de dinozauri au trăit în turme cu mult înainte, ceea ce a asigurat o perpetuare a speciilor respective de-a lungul mileniilor.
Locația cu rămășițele dinozaurilor care au existat acum 190 de milioane de ani, unde lucrează o echipă internațională de savanți, reprezintă un teren pentru cuibărit. Ei au descoperit schelete de manifere adulte și de pui și au determinat că ele au aparținut familiei Mussaurus Patagonicus, un dinozaur erbivor sauropodomorf, precursorul dinozaurilor mari cu gât lung din America de Sud.
Diego Pol, paleontolog la institutul CONICET, este cel care a descoperit cuibarul și cele circa 100 de ouă fosilizate, ceea ce este o raritate în paleontologie. Membrii echipei au fost și mai surprinși după ce au putut vedea conținutul lor fără a le distruge, după ce le-au scanat în septembrie 2021 cu raze X la Facilitatea Europeană de Sincrotron pentru Radiații – un laborator internațional de cercetări situat în orașul Grenoble din Franța.
Vincent Fernandez, un paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a precizat că pentru a studia conținutul celor 30 de ouă aduse din Argentina s-a efectuat o tomografie amănunțită timp de 4 zile fără întreruperi.
Imaginile de rezoluție înaltă au dezvăluit embrioni în unele ouă și i-au convins pe savanți că toate ouăle au aparținut unei singure familii, care revenea în mod regulat în același loc pentru procreare.
Diego Pol (stânga) și Vincent Fernandez studiază conținutul rămășițelor de dinozauri la Paris. Imagine: SciTechDaily
Cercetările suplimentare la locul unde au fost găsite rămășițile Mussaurus Patagonicus au arătat că reprezentanții familiei date obișnuiau să formeze colonii în sezonul de reproducere, iar în baza sedimentelor solurilor s-a demonstrat că zona a fost o margine a unui lac.
Un aspect important este că scheletele nu erau împrăștiate haotic, ci grupate potrivit vârstei – bebelușii cu vârste de un an au fost găsiți lângă cuiburi, aproape unul de altul, iar 11 din aceste schelete erau în poze de repaus. Aspectul respectiv sugerează că dinozaurii aveau un soi de școală sau creșă pentru cei mici.
De asemenea, adulții și pre-adulții au fost găsiți în perechi sau singuri, însă toți în raza maximă de un kilometru. Vârsta maniferelor a fost determinată în cadrul studiilor histologice.
Concluziile savanților sugerează că familia Mussaurus Patagonicus era organizată în turmă, având un comportament social la fel de complex ca și al dinozaurilor care au populat Pământul 40 de milioane de ani mai târziu.
„Aceștia nu sunt cei mai vechi dinozauri, dar sunt cei mai vechi dinozauri pentru care a fost propus un comportament de turmă. Mussaurus aparține primei familii de succes de dinozauri erbivori, așa că postulăm că a fi social și a-și proteja puii împreună ca turmă ar putea fi unul din motivele pentru care acești dinozauri cu gât lung au existat pe toate continentele”, a mai spus Diego Pol, citat de SciTechDaily.