Belarus sabotează gestionarea frontierei de est a Uniunii Europene


Polonia a luat măsuri extraordinare de securitate la frontiera cu Belarus ca urmare a valurilor succesive de migranți care încearcă să ajungă în țările occidentale, în special Germania.

Sute de persoane din Africa și Asia au încercat să ia cu asalt frontiera de est a UE, distrugând porțiuni de structură cu stâlpi și sârmă ghimpată. Deseori acțiunile migranților sunt dirijate de persoane în camuflaj, despre care se crede că sunt angajați ai serviciilor secrete belaruse, care astfel încearcă să destabilizeze situația și să acuze blocul de tratamentul inuman al migranților.

Răspunsul Poloniei a fost trimiterea a 12.000 de militari activi la paza frontierei. Autoritățile de la Varșovia susține că regimul lui Alexandr Lukașenko – care este sub sancțiuni occidentale - încrearcă să creeze artificial o criză umanitară și să paseze responsabilitatea pe umerii UE.

Lituania și Letonia au raportat incidente similare. Situația este cu atât mai gravă cu cât temperaturile tind să scadă sub zero, cu riscul deceselor din cauza înghețului.

Câteva persoane au și decedat de hipertermie.

Filmările de la fața locului arată imagini cu sute de oameni care încearcă să treacă cu forța de gardul cu sârmă ghimpată sau dorm în aer liber, fără apă și mâncare. O parte din aceștia au ajuns până în zona frontierei cu autobuze puse la dispoziție de autorități sau fiind escortați de bărbați înarmați. În unele cazuri persoane care în mod vădit nu sunt migranți participă la activități de distrugere a infrastructurii de frontieră.

O porțiune de infrastructură la frontieră a fost într-atât de deteriorată, încât a fost nevoie ca militarii polonezi să formeze o barieră vie din oameni cu scuturi pentru a preveni pătrunderea migranților înfuriați pe teritoriul Poloniei.

Migranții care reușesc să traverseze hotarul ilegal sunt reținuți și expulzați înapoi în Belarus, care însă refuză să-i primească. Totodată forțele de ordine belaruse nu întreprind nimic pentru a stopa migranții sau a preveni distrugerile.

Polonia a calificat aceste acțiuni drept ”ostile”, motivate de dorința de răzbunare pentru sancțiunile economice și politice la adresa regimului din Belarus.

Imagini video NEXTA

Imagini video Ministerul Apărării al Poloniei 



Sondaj

Should Switzerland abandon its neutrality and join NATO?

View all
Yes, it better joins NATO
No, it better remain neutral
It could enhance cooperation with NATO in certain areas