Și Marea Britanie intenționează să construiască mini-centrale nucleare


La scurt timp după anunțul României privind parteneriatul cu o companie americană în construcția unei centrale nucleare de dimensiuni mici, și Marea Britanie s-a decis să facă uz de tehnologiile SMR pentru a instala un mini-reactor nuclear.

Guvernul de la Londra va contribui 210 milioane de lire sterline la cele 195 de milioane promise de industriași pentru proiectarea și construcția unui reactor modular (SMR – small modular reactor) ce funcționează cu uraniu slab îmbogățit.

Proiectul se încadrează în obligațiile asumate de autoritățile britanice de a reduce emisiile de carbon în atmosferă și va fi implementat de compania Rolls-Royce, acțiunile căreia au crescut cu 4% după ce intenția a fost făcută publică.

Compania a menționat că proiectele legate de SMR vor genera 40.000 locuri de muncă și că prima mini-centrală ar putea fi dată în exploatare mai aproape de anul 2030. Un singur reactor de acest fel poate furniza electricitate la circa un milion de familii. Ceilalți contribuabili la proiect sunt BNF Resources UK și Exelon Generation.

Eforturile anterioare de a identifica resurse pentru finanțarea unor centrale nucleare tradiționale pe teritoriul britanic nu au avut succes, iar versiunile mai mici sunt mai atractive și deci mai fezabile, scrie Reuters.

Organizația mondială pentru ecologie Greenpeace a criticat decizia guvernului, precizând că sunt necesare acțiuni imediate și radicale pentru a onora obligațiile asumate la Conferința ONU pentru Schimbările Climatice în Glasgow. Greenpeace a atras atenția că centralele nucleare sunt mai scumpe decât instalațiile pentru energie regenerabilă și mai ”murdare” pentru mediu, iar pe de altă parte construcția unui reactor durează prea mult în comparație cu montarea instalațiilor solare sau eoliene.

Săptămâna trecută președintele României Klaus Iohannis și reprezentantul special ale președintelui SUA pe probleme climatice John Kerry au ajuns la o înțelegere privind construcția a 12 module SMR pe teritoriul României. Proiectul urmează a fi implementat de compania americană NuScale în colaborare cu Nuclearelectrica.

Citiți și: 
O companie americană ar putea construi mici reactoare nucleare în România

În Marea Britanie există 15 centrale nucleare active, care generează 20% din necesitatea de energie electrică a țării. Guvernul intenționează să închidă sau să modernizeze, după caz, jumătate dintre ele, până în anul 2050.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO