Apple a recunoscut dreptul consumatorilor la reparația gadgeturilor


După mulți ani de rezistență, Apple Inc. a anunțat lansarea programului “Self Service Repair”, care va oferi consumatorilor și firmelor non-partenere accesul la piese și instrumente pentru reparația dispozitivelor produse de companie.

Până recent Apple a făcut tot posibilul pentru a nu publica manuale cu instrucțiuni privind reparația telefoanelor și tabletelor sub mărcile comerciale iPad și iPhone, sub pretextul că reparația ar putea compromite securitatea dispozitivelor sau răni persoanele care demontează dispozitivele Apple.

În astfel de condiții utilizatorii aveau doar două opțiuni când se defectau dispozitivele: 1) să le arunce și să cumpere altele noi, 2) să le repare la magazinele companiei sau atelierele autorizate de Apple.

Deoarece reparația unui dispozitiv Apple este mai scumpă, în medie, decât în cazul unui dispozitiv fabricat de alte companii, deseori utilizatorii optau pentru un aparat nou. Pentru Apple această alegere este ideală: noi vânzări – mai multe venituri, pentru consumatori însă apar cheltuieli neprevăzute, iar pentru mediu – o nouă sursă de poluare.

De notat că decizia companiei Apple nu a venit ca rezultat al trezirii conștiinței managerilor sau acționarilor, ci datorită presiunii făcute de administrația lui Joe Biden.

Președintele american a semnat vara trecută un decret prin care obligă giganții din domeniul tehnologiei să ofere suport clienților care vor să-și repare singuri gadgeturile.

De asemenea, 16 state din SUA au pus la treabă juriștii pentru a obține dreptul la accesul la informații tehnice despre dispozitivele vândute utilizatorilor, eventual pentru ca aceștia să le poată repara singuri sau la ateliere neafiliate cu producătorii.

La etapa inițială Apple va lansa un site și va publica un manual cu informații tehnice despre 200 de piese și instrumente necesare pentru reparația telefoanelor iPhone 12 și iPhone 13, de exemplu înlocuirea bateriei sau a monitorului, însă nu mai devreme de începutul anului 2022.

În același an vor fi oferite și specificațiile pentru microprocesoarele M1 pentru Mac.

Piesele și instrumentele vor putea fi comandate prin intermediul unui magazin online al companiei Apple. Părțile utilizate vor putea fi trimise la Apple pentru reciclare, în schimbul unor puncte / reduceri la viitoarele achiziții de produse de la compania respectivă.

Presiunea din partea autorităților ar putea însă să nu fie singurul motiv pentru care Apple dar și alți giganți tech optează pentru schimbarea și reciclarea pieselor. În ultimii ani piața a fost inundată de startup-uri care propun laptopuri (e.g. Framework) sau telefoane modulare (Fairphone 4, Teracube), care permit utilizatorilor să schimbe orice piesă uzată sau să upgradeze dispozitivele din posesie.

Firma germană Grover a lansat între timp o platformă pentru închirierea gadgeturilor inclusiv a computerelor, reparând și modernizând constant dispozitivele cu ajutorul pieselor reciclabile. 

Tendința de a produce echipamente în care piesele pot fi schimbate de utilizatori fără a apela la specialiști este prezentă și în alte domenii: utilaje agricole, aparate medicale, electrocasnice și electronice. În Uniunea Europeană dreptul la reparații a echipamentelor electrocasnice și electronice a intrat în vigoare în martie 2021. 

Nu este clar deocamdată dacă și alte companii din domeniul tech au aderat la o astfel de politică de susținere a clienților. 



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO