[VIDEO] El Salvador va crea Orașul Bitcoin și va emite obligațiuni în cripto-valută


El Salvador iarăși este în topul știrilor după ce președintele țării Nayib Bukele a anunțat în weekendul trecut că guvernul va digitaliza sistemul financiar național și va institui regimul offshore în Orașul Bitcoin sau Bitcoin City.

Bitcoin City sau Orașul Bitcoin va fi scutit de impozitele percepute din venituri, proprietăți și acțiuni și va fi finanțat din emisia de obligațiuni în format token, garantate de stat, în valoare de 1 miliard de dolari SUA.

Jumătate din această suma va fi cheltuită pentru construcția orașului, iar cealaltă pentru a cumpăra Bitcoin pe platformele de tranzacționare, prin așa-numita Rețea Lichidă. Va exista, totuși, o taxă pe valoarea adăugată pentru mentenanța serviciilor și infrastructurii metropolei, o măsura care va costa 300.000 de monede Bitcoin sau circa 17 miliarde de dolari SUA.

În prezent este adaptată legislația în domeniul financiar și elaborat designul obligațiunilor. Autoritățile din El Salvador promit să ”democratizeze” accesul la cripto-obligațiuni, care ar putea costa 100$ bucata.

Potrivit agenției Reuters, planul lui Bukele este riscant și seamănă a pariu la jocurile de noroc, deoarece depinde de evoluția valutei Bitcoin pe piața internațională. Dacă acesta se va aprecia, El Salvador are șansa să achite datoriile noi, dacă nu – întreaga țară se va îndatora și mai mult. 

“Investiți aici și faceți toți banii pe care îi doriți. Acesta este un oraș sută la sută ecologic susținut de energia vulcanelor”, a spus președintele Bukele cu referire la fabrica de minerit cripto care funcționează în baza energiei geotermale dintr-un vulcan din apropiere.

El Salvador este prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc de plată legitim (în 2021), în paralel cu dolarul american.

Valoare medie tranzacționată a unui Bitcoin pe 24 noiembrie 2021 a constituit circa 56.000 USD, iar volumul tranzacțiilor cu această monedă digitală în aceeași zi a crescut cu peste 9% în 24 de ore, până la 33,86 de miliarde de dolari SUA.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO