Despre acest fapt a anunțat în Twitter un dezvoltator de aplicații și expert specializat în monitorizarea produselor urcate în AppStore, Kosta Eleftheriou, citat de publicația TheVerge.
Potrivit expertului, în cazul Apple Podcasts compania a găsit o cale foarte eficientă de a îmbunătăți ratingul aplicației date – Apple întrerupe emisiunea audio și afișează un prompt in-app care solicită ascultătorii să posteze o recenzie pozitivă și să ofere un scor mare.
Astfel Apple Podcasts a evoluat de la 1,8 stele la 4,7 stele într-o singură lună, fără ca Apple să aducă îmbunătățiri aplicației sau să rezolve erorile despre care au atenționat majoritatea utilizatorilor, notează sursa citată.
Ciudat este și faptul că aplicația primește zilnic mii de ratinguri începând cu 9 noiembrie, majoritatea fiind de 5 stele, arată datele statistice în AppFigures.
În prezent Apple Podcasts apare pe primul loc la căutări în magazinul AppStore, deși are una dintre cele mai proaste reputații.
”Dacă utilizatorii acestei aplicații s-ar deranja să scrie o recenzie, cele mai multe șanse ar fi ca ele să fie negative”, a precizat expertul.
Kosta Eleftheriou a analizat, însă, și reacțiile pozitive, ajungând la concluzia că ele se referă, de fapt, exclusiv la conținutul emisiunii și nu la calitatea aplicației. Acest lucru înseamnă că Apple a manipulat utilizatorii și a utilizat emisiunea ca momeală pentru a obține rating mare și recenzii de laudă pentru aplicație.
După lansarea versiunii iOS 15.1, utilziatorii Apple Podcasts nu pot evita promptul in-app care practic îi forțează să lase recenzii și să acorde rating, optiune ce poate fi oprită în Settings > App Store > In-App Ratings & Reviews.
Expertul notează că în cazul altor aplicații de podcast acest șablon comportamental nu este aplicabil, fiind prezent doar în cazul Apple Podcasts, și a propus ca ratingul cu stele să fie eliminat în totalitate.
Compania Apple a confirmat pentru The Verge că folosește un prompt pentru podcastul propriu, dar se apără că nu este nimic neobișnuit în asta și că același lucru îl fac și alți dezvoltatori.
Anterior Apple a fost acuzat că a manipulat consumatorii în privința performanțelor telefoanelor iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S și iPhone 6S Plus, dar și altor dispozitive.