Apple se judecă cu firma care ajută serviciile secrete să spargă telefoanele iPhone


Compania Apple Inc. a acționat în judecată firma israeliană de software NSO Group, care vinde programe speciale ce pot penetra securitatea dispozitivelor iPhone guvernelor și serviciilor secrete. Totodată, și compania Meta (fosta Facebook) se pregătește de un război juridic cu aceeași firmă, pentru faptul că i-a spart WhatsUp.

Într-un comunicat Apple se spune că programele dezvoltate de NSO Group permit infectarea telefoanelor cu viruși care extrag datele utilizatorilor, citesc mesajele email și SMS, accesează microfonul sau camera, și interceptează activitățile care sunt înregistrate de dispozitivele infectate. Virusul este transmis prin SMS și se instalează fără ca mesajul să fie măcar deschis, astfel încât victima nici nu realizează că este spionat.

Apple solicită instanței să impună o restricție la utilizarea serviciilor, programelor și dispozitivelor produse de Apple, dar și reparații materiale în valoare de 75.000 USD. Deși suma este una derizorie în comparație cu câștigurile companiei, mai important este semnalul care gigantul IT vrea să-l livreze dezvoltatorilor specializați pe software de spionaj.

”Pașii pe care Apple îi întreprinde vor transmite un mesaj clar: într-o societate liberă este inacceptabil să armezi programe-spion puternice cu concursul statului împotriva utilizatorilor nevinovați și a celor care caută să facă lumea un loc mai bun”, a declarat într-un tweet Ivan Krstic, șeful de securitate inginerească și de arhitectură în cadrul companiei Apple.

Anterior despre aceste fapte au semnalat jurnaliștii americani dar și organiația Amnesty International. Ultima a menționat că activiștii pentru drepturile omului au avut telefoanele infectate cu virusul Pegasus. Este vorba despre iPhone 12 și peste 50.000 de utilizatori cu telefoanele infectate.

Pegasus a fost găsit și în telefonul jurnalistului Jamal Khashoggi, care lucra pentru Washington Post, care a scris despre acest fapt. Jurnalistul a fost asasinat în Turcia de către mercenari angajați de Arabia Saudită.

Numeroasele acuzații la adresa firmei israeliene au forțat Departamentul Comerțului al SUA să includă NSO Group în lista neagră a operatorilor care nu mai au dreptul de a utiliza tehnologii americane.

Plângerea Apple împotriva NSO Group a fost depusă la o instanță federală din Districtul de Nord al Californiei, SUA, împreună cu dovezile adunate. În același timp, și Meta se pregătește să acționeze NSO Group într-o instanță federală, într-un dosar separat, pe motiv că dezvoltatorul din Israel a contribuit la spargerea securității aplicației WhatsUp.

Pe de altă parte, firma acuzată – care nu neagă că este autorul Pegasus – pretinde că acțiunile NSO Group au ajutat la salvarea a mii de vieți în toată lumea, datorită faptului că guvernele obțin instrumente eficiente pentru a prinde pedofili și teroriști.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO