Savant-paleontolog: ”Oamenii se îndreaptă spre pierzanie”


După prognoze și declarații apocaliptice din partea unor politicieni și oameni de afaceri, despre un viitor sumbru pentru civilizația umană au început să vorbească și oamenii de știință.

Paleontologul și biologul evoluționist Henry Gee, editorul revistei ”Nature”, a folosit cuvântul ”extincție” pentru a descrie viitorul oamenilor în următorii 80 de ani.

”Bănuiesc că până la sfârșitul secolului populația umană nu doar va scădea dramatic, ci se va prăbuși”, a scris Gee într-un material de opinie publicat de o altă revistă științifică – ”Scientific American”. 

Savantul și-a argumentat punctul de vedere prin lipsa variației genetice, scăderea ratei natalității, poluarea mediului și stresul cauzat de viața în orașe supraaglomerate. „Cea mai perfidă amenințare la adresa omenirii este așa-numita „restanță de neanț”. […] Oricât de prosperă poate ajunge o anumită specie, întotdeauna vine un moment când dispariția este inevitabilă, indiferent de acțiunile întreprinse pentru a o evita”, a explicat Gee.

Speciile cu cel mai ridicat risc sunt celea care domină teritorii din habitatul altor specii, care tind să migreze undeva, și astfel să se rarefieze. Oamenii ocupa aproape întreaga planetă și odată cu sechestrarea unei părți mari din productivitatea acestui habitat, ei devin dominanți în interiorul lui, a precizat savantul, adăugând că ”într-un final acțiunile noastre ne vor ajunge din urmă”.

În opinia cercetătorului britanic, populația umană a planetei are mai multe șanse de extincție decât de reducere.

Gee a citat datele statistice oficiale, care arată că populația umană a planetei s-a dublat cu începere din anul 1968. Potrivit proiecțiilor cercetătorilor, numărul oamenilor în țările dezvoltate, dar și în țările în tranziție și subdezvoltate, va începe să scadă dramatic ca rezultat al schimbărilor mediului, sănătății reproductive precare și conflictelor interne și externe.

Un rol mare îl are și variația genetică - diferența de ADN între indivizi sau dintre populații. Există mai multe surse de variație genetică, inclusiv mutația și recombinarea genetică. În present variația genetică la oameni este foarte redusă. ”Există mai multă variație genetică la câteva grupuri de primate decât la întreaga populație a speciei Homo Sapiens”, a specificat savantul.

În anul curent Henry Gee a publicat o carte întitulată ”A (very) short history of life on Earth” (O istorie (foarte) scurtă a vieții pe Pământ).



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO