Succesul Apple în Republica Populară Chineză se datorează unui acord rămas ascuns de ochii publicului, pe care șeful corporației Tim Cook l-a semnat cu guvernul de la Beijing în timpul unei vizite în anul 2016.
Acest fapt ar putea explica de ce iPhone rămâne unul din cele mai populare branduri de telefoane mobile pe aceată piață, iar compania americană – în pofida disensiunilor între guvernele celor două țări – beneficiază de o rețea solidă de logistică în comerț în republica comunistă.
Documentul prevede oferirea de asistență pentru economia chineză, inclusiv transmiterea de tehnologii în domeniile comunicații, investiții în infrastructura de producere și comercială, intermediere, instruire de personal, și altele, în limitele legislației chineze.
Autoritățile chineze, în schimb, urmau să remunereze compania cu $275 de miliarde, timp de 5 ani, suma fiind negociată personal de Cook, scrie publicația The Information, cu referire la documente interne ale Apple. Astfel, compania a putut depăși blocajele birocratice și rezolva majoritatea problemelor legate de reglementarea afacerilor, și a asigurat perpetuarea nestingherită a serviciilor AppStore și Apple Pay.
Niciuna dintre părți nu a afișat în public relația de colaborare până în prezent și nu este clar dacă ea a continuat după ce fostul președinte Donald Trump a impus sancțiuni economice Chinei. Unul din punctele acordului prevede continuarea colaborării, în aceleași condiții, până în mai 2022.
În ultimul timp afacerile Apple în China s-au dezvoltat în creștere. În perioada septembrie 2020 – septembrie 2021 compania a raportat venituri record de $68 miliarde, generate în China, ceea ce constituie a cincea parte din totalul vânzărilor. În trimestrul 4 al anului curent vânzările în China au crescut cu 83%.
Deși, Apple a generat vânzări de $249 miliarde în RPC, în ultimii cinci ani, cota de piață în China a rămas practic neschimbată.
Compania nu a comentat deocamdată pe marginea alegațiilor apărute în presă referitor la afacerile din China.