Asteroidul care a trecut în apropierea Pământului weekend-ul trecut valorează miliarde de dolari


Dacă în prezent oamenii se roagă ca asteroizii să se țină cât mai departe de planeta noastră, în viitor s-ar putea întâmpla să-și dorească ca aceste corpuri cosmice să nu se îndepărteze prea mult. La mijloc ar fi interesul comercial.

Asteroidul 4660 Nereus, cu dimensiunea de 330 de metri – sau cu 20 de metri mai înalt decât Turnul Eiffel din Paris, a trecut pe 11 decembrie 2021 la o distanță de 3,8-3,9 milioane de kilometri de Pământ, având viteza de peste 23,600 kilometri pe oră, potrivit datelor NASA

Este cea mai mică distanță de apropiere a asteroidului 4660 Nereus de Pământ de când a fost descoperit de astronomul american Eleonor Helin în anul 1982.

4660 Nereus este unul din cele aproape 10.000 de corpuri cosmice care orbitează Soarele și sunt catalogate drept ”periculoase” din perspectiva unei coliziuni cu planeta noastră. Un eventual impact ar fi catastrofic pentru viața pe Terra.

Itinerarul asteroidului, pe de altă parte, a oferit astronomilor și fizicienilor posibilitatea de a-l studia mai detaliat pentru a-i afla compoziția și alte proprietăți.

Astfel, ei au aflat că acesta este plin cu metale și minerale prețioase din punct de verede economic, inclusiv nichel, fier și cobalt, iar valoarea de piață a lui 4660 Nereus s-ar ridica la $4,71 de miliarde.

Estimarea a fost efectuată în baza datelor acumulate și procesate de sistemul de monitorizare Asterank. Potrivit savanților, există asteroizi mult mai prețioși din punct de vedere comercial decât 4660 Nereus – este vorba despre 16 Psyche, care valorează – atenție - $10.000.000.000.000.000.000 (zece mii de cvatrilioane). Mai scump decât întreaga economie pe Terra. 

4660 Nereus face o orbită completă în jurul Soarelui odată la fiecare 664 de zile, iar odată într-un deceniu asteroidul trece relativ aproape de Pământ. Următoarea ”întâlnire” va avea loc în ianuarie sau februarie 2060, la o distanță de aproape 1,2 milioane de kilometri, iar NASA dă asigurări că nici de data asta nu există un risc de ciocnire cu planeta noastră.

Următoarea vizită ar putea fi atractivă și pentru antreprenorii exploratori care acum își trag afaceri în domeniul mineritului în spațiu. Rămâne de văzut dacă vor exista voluntari de genul eroului astronautului forator a lui Bruce Willis sau va pleca o ceată de roboți înarmați cu bormașini și... bombe atomice (pentru orice eventualitate).

Cel mai mare pericol care ar putea să existe în viitor din partea asteroizilor vine de la rocile masive 29075 (1950 DA), 101955 Bennu și 99942 Apophis.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO