Principala pretenție a autorităților ruse este ”pericolul expansiunii NATO spre est” pe fundalul refuzului Casei Albe de a da asigurări președintelui Vladimir Putin că Alianța Nord Atlantică nu va accepta niciodată Ucraina în calitate de membru.
Reprezentantul Kremlinului Iuri Ușakov a comunicat presei că partea rusă a primit-o pe Karen Donfried, ajutoarea secretarului de stat al SUA, pentru a-i înmâna propunerile privind viitorul cadru de securitate. Donfried se află la Moscova pentru discuții despre relațiile ruso-ucrainene și criza din Donbass.
Anunțul lui Ușakov vine după o reuniune video între Putin și omologul său chinez Xi Jinping pe subiecte de securitate, în aceeași zi. Potrivit rușilor, liderul de la Beijing și-a exprimat susținerea referitor la garanțiile de securitate pentru Rusia.
Reprezentantul Kremlinului a mai spus că Rusia este gata să se așeze la masa tratativelor ”imediat” și că așteaptă ”re-confirmarea promisiunilor verbale” privind abținerea de la expansiune din contul fostelor republici sovietice.
Anterior oficialitățile americane și conducerea NATO au reiterat că astfel de promisiuni nu au fost făcute niciodată și au solicitat dovezi pentru a susține alegațiile rusești, care însă nu au fost prezentate nici până astăzi. Președintele SUA Joe Biden și secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg au declarat recent că NATO rămâne o organizație defensivă deschisă și nu va refuza să examineze o eventuală aplicație de la un stat care corespunde criteriilor de aderare și împărtășește valorile democratice.
Dacă Ucraina sau o altă țară aplică să obțină statutul de membru al NATO, noi nu avem cum să respingem o astfel de aspirație, a insistat Biden luna curentă.
Ucraina a intensificat colaborarea cu NATO după anexarea peninsulei Crimeea în 2014 și rebeliunea susținută de Rusia în regiunea Donbass. În prezent la hotarul cu Ucraina sunt concentrate circa 150.000 de trupe rusești, care simulează pregătirile pentru o invazie în țara vecină.
China, la fel ca și majoritatea absolută a țărilor lumii, nu a recunoscut anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene, și această poziție coincide cu poziția Occidentului.
Cel mai prospăt membru NATO este Macedonia de Nord, care a aderat la bloc în martie 2020. Bosnia-Herțegovina a primit planul de acțiune pre-aderare în decembrie 2018. În cadrul summitului NATO la București, în 2008, Georgia a primit asigurări că țara respectivă va primi șansa de a se alătura, după ce 77% din populația cu drept de vot a spus DA aderării în cadrul unui referendum național, în același an.