Patentat sub denumirea ”Nuvaxovid”, acesta este al cincilea vaccin recunoscut de UE drept sigur și eficient în lupta cu pandemia COVID-19, după vaccinurile deja în utilizare de la Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Moderna, și Johnson & Johnson.
Este un preparat injectabil în țesutul muscular și se administrează persoanelor cu vârsta împlinită de 18 ani, în două doze la o diferență de trei săptămâni.
Decizia Comisiei are la bază recomandarea Agenției Europene a Medicamentului, care afirmă că în baza studiilor și testelor efectuate în Mexic și Statele Unite, Novavax are o eficiență dovedită de 90,4%. Autorizarea a fost emisă condiționat, ceea ce înseamnă că este valabilă pentru o perioadă de cinci ani, după care urmează a fi reînoită.
Autorizarea condiționată are loc atunci când producătorul nu reușește să parcurgă toate etapele studiului clinic și astfel nu dispune de toate datele cu privire la eficacitate și siguranță, deoarece vaccinul nu a fost testat la un număr mare de oameni.
CE a promis că va monitoriza evoluția sănătății persoanelor vaccinate cu Nuvaxovid.
Novavax pretinde totodată că vaccinul este 100% eficient la prevenirea cazurilor severe și moderate de îmbolnăvire și nu necesită să fie păstrat la temperaturi ultra-joase.
Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Novavax pentru achiziția a 200 de milioane de doze, primele partide fiind așteptate la începutul anului 2022. Prețul unei doze nu a fost comunicat. Un articol mai vechi din presa din India notează că o doză de Nuvaxovid - care are și denumirea NVX-CoV2373 - ar costa 1.114 rupii, adică 13 euro, o informație care până la momentul publicării News-Cafe.eu n-a putut s-o verifice în alte surse.
Cum funcționează
Spre deosebire de Pfizer și Moderna, care folosesc tehnologia inovativă mRNA (instrucțiuni genetice cum de luptat cu virusul), Nuvaxovid este produs în baza tehnologiilor mai convenționale, fiind folosite aceleași metode ca și la fabricarea medicamentelor tusei convulsive, de exemplu, ceea ce ar trebui să-i mai liniștească pe antivacciniști. Noul vaccin conține fragmente purificate ale patogenului – o formă de proteină de la suprafața virusului SARS-CoV-3 – care pregătește organismul pentru luptă și provoacă răspunsul sistemului imunitar.
AstraZeneca și Johnson & Johnson, de pe altă parte, folosesc tehnologia vectorului viral în baza unui tip comun de virus (adenovirus) care este modificat pentru a transmite informații genetice corpului.
Nuvaxovid a fost aprobat și de Organizația Mondială a Sănătății în condiții de urgență. Compania Novavax a solicitat autorizații și în Marea Britanie, Noua Zeelandă, Australia, India și alte state.
În ultimele 12 luni prețul acțiunilor Novavax a crescut cu 70%, grație anticipării de către comunitatea investitorilor a lansării noului vaccin pe piață.
Compania a fost fondată în anul 1987 și are sediul în Gaithersburg, statul american Maryland.