Un robot-avocat oferă servicii de deblocare a conturilor în rețelele sociale


Startup-ul DoNotPay a dezvoltat un soft care preia plângerile utilizatorilor din rețelele sociale și soluționează cazurile legate de blocarea sau suspendarea conturilor / profilurilor personale.

Fondatorul firmei, Joshua Browder, precizează pe situl Donotpay.com că este vorba despre conturile care au fost blocate sau suspendate de către algoritmii autonomi ai rețelei, din cauza interpretării greșite a conținutului. 

Problema principală cu rețelele sociale este că ele sunt gestionate de boți, care iau decizii în mod independent, în baza altoritmilor setați. Ei ar putea să nu perceapă corect mesajul și nu se descurcă în nuanțe lingvistice (deocamdată), și nici nu investighează cazurile care necesită o abordare mai complexă.

Dacă utilizatorii își văd pînă la urmă plângerea soluționată pozitiv, ei oricum nu primesc explicații de ce Facebook (sau altă rețea) a procedat astfel. Însă dacă contul nu este recuperat, ei nu au nicio cale de recurs, inclusiv de a-și recupera datele personale.

DoNotPay, pe de altă parte, se bazează tot pe algoritmi inteligenți și – vorbind într-un limbaj simplu – angajează roboți să negocieze cu alți roboți sau cu oameni vii.

Serviciul nu este gratuit: angajarea unui robot-avocat care operează cu inteligență artificială costă $36 trimestrial. Pentru această sumă, ”avocatul” scutește utilizatorii de nevoia de a trimite mesaje email boților companiei (care ar putea să nu răspundă) și de a parcurge sute de pagini îndesate cu vocabular tehnico-juridic pentru a realiza de ce au fost blocați.

DoNotPay solicită de la acești utilizatori versiunea proprie a incidentului și trimite din partea clienților scrisori departamentului juridic al companiei care gestionează rețeaua socială, în care menționează și termenul-limită pentru răspuns.

Browder a realizat că șansele de a primi răspuns de la juriști sunt mai mari în comparație cu așteptările de la centrul de asistență / relații cu clienții.

Serviciile DoNotPay sunt aplicabile pentru utilizatorii Google, Facebook, Instagram, TikTok, Reddit, Twitter, Snapchat, Uber, Steam, Youtube, Tinder, Pininterest, Twitch, etc., dar și platforme de jocuri online gen Xbox, PlayStation. Firma se ocupă și de recuperarea conturile fraudate de hackeri.

Totodată startup-ul precizează că nu preia comenzi de la utilizatorii care se fac vinovați de generarea spamului, promovarea terorismului și a urii de orice fel, a suicidului, violenței, abuzului, hărțuirii, și amenințărilor la adresa altor persoane – adică au fost blocați/suspendați pe motive legale și întemeiate.

Curios este că dacă întrebi Google ”Cine răspunde la întrebările adresate de utilizatori către Facebook” (în engleză), motorul de căutare returnează diverse informații despre cum să obții ajutor, dar nu afișează vreo sursă care are un răspuns concret la această întrebare.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO