Deși teoria savantului este destul de îndrăzneață, ea a fost acceptată cu toată seriozitatea pentru publicare în revista Scientific American.
”Deoarece universul nostru are o geometrie plată, cu energia netă zero, o formă avansată de viață ar fi putut dezvolta tehnologii care permit crearea unui univers din nimic, prin metoda tunelului cuantic”, a scris Loeb în comentariul pe marginea teoriei. Dacă teoria respectivă ar fi adevărată, ea practic ar oferi o argumentare științifică credințelor religioase într-unul sau mai mulți creatori, explorând știința despre gravitația cuantică.
Civilizația de clasa ”C”
Savantul a propus și un sistem de clasificare a civilizațiilor. Potrivit acestuia, oamenii reprezintă o civilizație de clasa ”C”, care este dependentă de steaua-gazdă. Dacă oamenii vor intra în posesia unor tehnologii care le vor permite să existe independent de Soare, fie prin migrarea către sisteme stelare similare, adaptarea la alte tipuri de stele sau crearea condițiilor pentru ”aprinderea” unei stele proprii, atunci ei vor deveni o civilizație de clasa ”B”.
Cei care au creat Universul, în cazul în care astfel de ființe există, sunt din clasa ”A”, a precizat savantul, care a mai admis că oamenii sunt doar una din numeroase civilizații împrăștiate în Univers cu aspirația la un asemenea statut.
Avi Loeb este un fizician teoretic american de origine israeleană ce activează în astrofizică și cosmologie. El este cunoscut ca autor al unor cărți despre extratereștri, originea galaxiilor și formarea stelelor.
În căutarea extratereștrilor
În anul 2017, când în sistemul solar a intrat un obiect în formă de trabuc, având un comportament ”artificial”, impropriu cometelor sau asteroizilor (datorită faptului că schimba viteza și traiectoria), Avi Leob a presupus primul că este vorba despre o navă de cercetare extraterestră.
”Roca” Oumuamua, cu lungimea cât un teren de fotbal, este și astăzi o temă intrigantă pentru comunitatea astronomică, care a rămas de atunci împărțită în ce privește originea obiectului. Loeb a publicat o carte dedicată acestui eveniment - “Extraterrestrial: The first sign of intelligent life beyond Earth” (Extratereștrii: Primul semn de viață inteligentă dincolo de Pământ).
Până acum nu există o convenție care ar explica traiectoria ”nenaturală” a corpului Oumuamua. Imagine: Ilustrare NASA
În prezent Avi Loeb este implicat în proiectul numit ”Breakthrough Starshot” (revoluția stelară) a programului Breakthrough Initiatives. Unul din scopurile programului dat este expedierea unei armate de sonde mici spre Sistemul Alpha Centauri, pentru a explora o exoplanetă asemănătoare Pământului – Proxima b. Alpha Centauri se află la doar 4 ani-lumină de Sistemul Solar, ceea ce înseamnă că o călătorie până acolo ar putea dura circa 20 de ani.