La Geneva ieri au început negocierile între SUA și aliații europeni, pe de o parte, și Federația Rusă, pe de altă parte, scopul cărora este detensionarea relațiilor și prevenirea unei invazii rusești în Ucraina.
Majoritatea experților nu așteaptă rezultate concrete sau cedări principiale de la aceste negocieri – mai ales că unele solicitări ale Moscovei sunt din start irealizabile – și vorbesc despre o nouă porție de sancțiuni pentru Rusia. Dimpotriva, mulți cred că, indiferent de rezultat, Moscova va încerca să provoace un incident pentru a-și justifica viitoarele acțiuni.
Presa occidentală citează (New York Times, Reuters, Associated Press) oficialități din administrația președintelui Joe Biden, care spun că în cazul unei ”invazii de amploare” SUA va interzice comercializarea de echipamente electronice și electrocasnice, inclusiv smartfoane și alte gadgeturi, dar și componente și piese de schimb pentru ele.
De asemenea, vor fi sistate livrările de tehnologii care pot fi utilizate la producerea de armamente sau echipamente care produc aceste armamente, inclusiv programe de inteligență artificială și soluții inovative IT.
Interdicția va fi aplicată oricărui produs care are componente fabricate în SUA sau funcționează în baza softurilor de origine americană, au menționat sursele oficiale, precizând totodată că în prezent nu există o listă a produselor concrete.
Anterior atât SUA cât și Uniunea Europeană au avertizat președintele Vladimir Putin că Rusia se va confrunta cu sancțiuni ”nemaivăzute” dacă va invada Ucraina. UE se abține, din aceleași motive, de la certificarea gazoductului North Stream 2.
Părerile în privința unei eventuale invazii sunt împărțite și unii analiști consideră că Rusia nu are resursele necesare pentru a purta un război de durată și pe un front de mii de kilometri cu un stat care în prezent este mai bine pregătit pentru a riposta decât în anul 2014.